Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Kahire'de düzenlenen basın toplantısında, Filistin-İsrail krizi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Guterres, bu krizin, 7 Ekim tarihinde Hamas'ın İsrail'e yaptığı saldırılarla başladığını belirtti. Saldırıların çok sayıda İsraillinin yaralanmasına, ölümüne ve sivillerin kaçırılmasına neden olduğunu vurguladı.

İsrail'in Gazze'yi tamamen kuşattığını ve sivillere yönelik acımasız bombardımanlar gerçekleştirdiğini ifade eden Guterres, bu saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun kadın ve çocuklar olduğunu dile getirdi.

Uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini teyit eden Guterres, sivillerin korunmasının aciliyet arz ettiğini belirtti. Okullar, hastaneler ve BM tesislerine yönelik her türlü saldırının yasak ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkça ifade etti.

ACİL İNSANİ EYLEM ÇAĞRISI

Guterres, bu insani felaket karşısında iki acil insani eylem çağrısında bulundu. İlk olarak Hamas'ın, derhal ve koşulsuz olarak rehineleri serbest bırakmasını talep etti. İkincisi ise İsrail'in, Gazze halkının en temel ihtiyaçlarını karşılayacak insani yardımlara derhal izin vermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Filistin halkının yıllardır süregelen işgal sonucu yaşadığı derin mağduriyetlere dikkat çekti: "Net bir şekilde söylüyorum, Filistin halkının 56 yıllık işgalin ardından meşru ve derin mağduriyetleri var."

ATEŞKES ÇAĞRISI

Guterres, terör eylemlerinin hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağını ve Hamas'ın İsrail'e yaptığı saldırıların Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı çıkaramayacağını vurguladı. Her iki tarafı ateşkes ilan etmeye çağırdı.

Gazze'de yaşayan insanların temel ihtiyaçlara, yani gıda, su ve ilaçlara erişimlerinin yaklaşık iki haftadır engellendiğine işaret eden Guterres, bu durumun hastalıkların yayılmasına yol açtığını ve insanların hayatlarını kaybetmelerine neden olduğunu belirtti. Bu nedenle, hızlı ve engelsiz insani yardım erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Guterres, bölgeye yardım ulaştırabilmek için yapılan hazırlıkları takip etmek üzere Mısır'a geldiğini belirterek, "Bu hayat kurtarma çabasında, El-Ariş Uluslararası Havalimanı ve Refah Sınır Kapısı sadece kritik öneme sahip değil, aynı zamanda tek umudumuz." ifadelerini kullandı.

TEK ÇÖZÜM BAĞIMSIZ FİLİSTİN

Son olarak, kalıcı bir çözüme ihtiyaç olduğunu dile getiren Guterres, İsrail ile yan yana, karşılıklı güvenlik garantisi altında, uluslararası kararlar ve iki taraf arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda bağımsız bir Filistin devletinin kurulmadan, hiçbir çözümün mümkün olamayacağını vurguladı.