BİLİRKİŞİ RAPORUNU KABÜL GÖRMEDİLER

Bakan Fidan: Hedefimiz ASEAN'ın diyalog ortağı olmaktır Bakan Fidan: Hedefimiz ASEAN'ın diyalog ortağı olmaktır

Trabzon Forum AVM yönetimi, 2006 yılında işletmeyi açmak üzere ruhsat aldı. Dönemim AVM yönetimi, ruhsat işlemleri sırasında kapalı binanın dış kısımda kalan yerler içinde yapı ruhsatı alarak dosyaya koydu. 2022 yılında Forum AVM'yi satın alan Türkiye'nin sayılı zenginlerinden olan Süleyman Çetinsaya, ruhsat üzerinde AVM etrafında yapılanmaya gitti. Bu sırada binlerce kişinin ekmek yediği AVM'ye karşı CHP Ortahisar Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu yapı tadilatı için iptal davası açtı.

Açılan dava Trabzon İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, otopark sayısının 1517 olduğunu ve ruhsata aykırı herhangi bir azalma yapılmadığını belirten 6 Kasım 2023 tarihli bilirkişi raporuna rağmen otopark yönetmeliğine uyulmadığı gerekçesiyle tadilatın iptali yönünde karar verdi. 

SAMSUN YAPILAN İTİRAZI YERİNDE BULDU

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, yerel mahkemenin verdiği karara itiraz etti. Kararın hukuka aykırı olduğunu, belediye olarak 7 Temmuz 2006 yılında verdikleri ruhsatın ve otopark yönetmeliğinin geçerli olduğu savundu. 

Kararın kaldırılmasını talep eden Büyükşehir Belediye Avukatı Hüseyin Taşkın, bilirkişi raporundaki hukuki uygunluk tespitinin dikkate alınmadığını ve iptal kararının  durdurulmasını talep etti.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi, davacının itiraz etme yetkisinin olmadığına hükmederek temyize kapalı karar verdi. Bunun üzerine Cüneyt Zorlu Danıştay'a giderek bazı mahkemelerin verdiği kararları sunarak tavsiye kararı istedi. Danıştay'ın vereceği tavsiye kararı, bu kararı etkilemeyeceğini bile bile kamuoyu oluşturma çabasının altında bazı isimlerin talepleri olduğu ortaya çıktı. 

HABER YAPMAMA KARŞILIĞINDA NE İSTENDİ?

Binlerce kişinin ekmek yediği ve yeni açılacak mağazalarda yüzlerce gencin iş bulacağı AVM'de bir kiracının sözleşmeye uymadığı için tahliye edilmesine karar verildi. Tahliye davasın ardından eski bir vekil ve çok sayıda iş insanı tahliye davasının durdurulması karşılığında davanın geri çekilmesi şartını ileri sürdü.

Bir gazetecinin ise haber yapmama karşılığında tanınmış bir iş adamını aracı kılarak para istediği iddia edildi. Parayı alamayan gazetecinin 'para yoksa haber yapmaya devam ederim' diyerek yalan haberlerle kamuoyu oluşturmaya çalıştığı ortaya çıktı. Bu arada açılan davanın uzamasının ardından iş yerlerinin bitirilmesi planlanan tarihte bitirilemediği için bazı firmalarla yapılan anlaşmalara uyulmadığı gerekçesiyle Süleyman Çetinsaya'nın 4  milyon TL ceza ödediği ortaya çıktı. Tehditlere boyun eğmeyen Çetinsaya zarara rağmen Trabzon halkına en güzelini sunacağı ifade etti. Bu arada otopark sayısında 48 araçlık bir eksiklik olduğu ve bu sorununda giderildiği ileri sürüldü.

Editör: Elif Erbay