Rapora göre, yıllık tüketici enflasyonunda baz etkisi kaynaklı belirgin bir artış gözlemlenirken, enerji fiyatlarındaki artış dikkat çekti.

Enerji Fiyatlarında Önemli Artış

Mayıs ayında, enerji grubunda yıllık enflasyon kayda değer şekilde hızlandı. Geçtiğimiz yıl doğalgazın ücretsiz kullanılmasıyla düşük bir baz oluşmuştu. Ancak bu yıl, meskenlere yönelik doğalgazda ilk 25 metreküpün bedelsiz olarak kullandırılması uygulamasının sona ermesiyle, enerji fiyatlarında yüzde 28,89 oranında artış yaşandı. Bu durum, manşet enflasyonu 0,64 puan yukarı çekti.

Gıda Fiyatları Mevsimsel Etkilerle Zayıfladı

Gıda grubunda aylık enflasyon mevsimsel etkilerle zayıflarken, özellikle sebze fiyatlarındaki düşüş bu gelişmede etkili oldu. İşlenmemiş gıdada yıllık enflasyon yüzde 76,53 oranında gerçekleşirken, işlenmiş gıda fiyatları ise artış gösterdi. Kırmızı et fiyatlarındaki artışlar yavaşlamasına rağmen, ekmek ve süt ürünlerindeki fiyat artışları dikkat çekti.

Hizmet Grubunda Fiyat Artış Eğilimi Sürdü

Hizmet grubunda yüksek aylık fiyat artış eğilimi devam etti. Özellikle lokanta-otel, kira ve eğitim hizmetlerinde fiyat artışları öne çıktı. Mayıs ayında kira fiyatları yüzde 5,46 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 125,14'e ulaştı.

Ulaştırma Hizmetleri Fiyatları Geriledi

Aylık bazda ulaştırma hizmetleri fiyatları geriledi. Karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı ve vapur ile yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki düşüşler, ulaştırma hizmetlerindeki fiyat gerilemesine neden oldu.

Temel Mal Grubunda Karışık Görünüm

Temel mal grubunda, yıllık enflasyon yüzde 56,51'e düştü. Giyim ve ayakkabı fiyatları sezon geçişi nedeniyle artış gösterirken, dayanıklı mal fiyat artışları yavaşladı. Otomobil, mobilya ve beyaz eşya fiyatlarında ise belirgin artışlar yaşandı.

Üretici Fiyatlarında Artış Devam Etti

Yurt içi üretici fiyatları mayıs ayında yüzde 1,96 oranında arttı, yıllık enflasyon yüzde 57,68 oldu. Ana sanayi gruplarına göre enerji fiyatları yüzde 3,32 oranında artarken, diğer gruplarda daha ılımlı fiyat artışları gözlemlendi.

Hibrit otomobiller için Özel Tüketim Vergisi yüzde 30'a düştü Hibrit otomobiller için Özel Tüketim Vergisi yüzde 30'a düştü

TCMB'nin raporuna göre, baz etkisi ve enerji fiyatlarındaki artışlar enflasyonun seyrinde önemli rol oynarken, çekirdek göstergelerde ılımlı bir seyir izlendi.

Editör: Elif Erbay