Şirket, bu çipin felçli kişilerin tekrar yürümesine, beyin hastalıklarını tedavi etmesine ve hatta düşünce yoluyla iletişim kurulmasına olanak sağlayabileceğini söylüyor.

Neuralink nasıl çalışıyor?

Neuralink çipi, beyne dikilen bir bilgisayar çipinden oluşuyor. Çip, iplik benzeri elektrotları beynin belirli bölgelerine bağlıyor. Bu elektrotlar, beyindeki sinyalleri okuyabiliyor ve bunları daha sonra motor kontrollerine dönüştürebiliyor. Bu sayede çip, bilgisayarlar veya akıllı telefonlar gibi cihazları veya kas hareketi gibi bedensel işlevleri düşünce gücüyle kontrol edebilir.

Elon Musk'ın Beyin Çipi Neuralink Ne İşe Yarıyor (1)

Güneşte patlama! Radyo frekansları gitti Güneşte patlama! Radyo frekansları gitti

Neuralink'in amacı nedir?

Neuralink, çipinin felçli kişilerin motor becerilerini yeniden kazanmalarına yardımcı olmasını umuyor. Şirket, çipin omuriliği kesilmiş bir kişinin tüm vücut işlevselliğini geri kazanmasına olanak sağlayabileceğini söylüyor. Bunun yanı sıra, Neuralink çipinin beyin hastalıklarını tedavi edebileceğine de inanıyor. Çipin, tüm yaşamları boyunca kör olan insanlarda bile yeniden görme yeteneği sağlayabileceği, parkinson, demans ve alzheimer gibi hastalıklara da iyi gelebileceği iddia ediliyor.

Elon Musk'ın Beyin Çipi Neuralink Ne İşe Yarıyor (2)

Neuralink çipi güvenli mi?

Neuralink, çipini hayvanlar üzerinde test ederek geçirdi ve karışık sonuçlar elde etti. Şirket, 2022 yılında testler sırasında maymunların öldüğünü doğruladı. Bunun yanı sıra, Neuralink'e karşı istismar davaları açıldı. Davalarda, hayvanların beyinlerine yerleştirilen elektrotlar nedeniyle enfeksiyonlara maruz kaldıkları ve onaylanmış bir maddenin beyinlerinin bazı kısımlarını yok ederek onları öldürdüğü belirtiliyor.

Elon Musk'ın Beyin Çipi Neuralink Ne İşe Yarıyor (3)

Neuralink'in geleceği ne olacak?

Neuralink, çipini insanlar üzerinde test etmeye devam ediyor. Şirket, çipinin 2023 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde piyasaya sürülmesini planlıyor. Ancak, çipin güvenliği ve etkinliği konusundaki endişeler devam ediyor.