ABD’nin 2023 yılında yabancı ülkelere silah satışları dikkat çekici boyutlara erişti.

BBC’nin haberine göre,  Dışişleri Bakanlığının ekim ayında sona eren mali yıl için hükümete hazırladığı raporda, ABD hükümetinin 2022’ye kıyasla geçen sene yüzde 56’lık artışla 81 milyar dolarlık satış için doğrudan pazarlık yaptığı bildirildi.

Amerikan savunma şirketlerinin yabancı ülkelere yaptığı doğrudan satışlarla birlikte ise geçen yıl toplam satış miktarı 238 milyar dolar olarak kaydedildi.

İngiltere'den İsrail'e destek açıklaması İngiltere'den İsrail'e destek açıklaması

Polonya 30 Milyar Dolar Değerinde Silah Aldı

Savunma kapasitesini genişletme çabasında olan Ukrayna’nın komşusu Polonya, ABD’den en büyük silah alımı yapan ülkelerden biri oldu.

12 milyar dolar değerinde Apache helikopterleri satın alan Polonya, HIMARS çoklu roketatar sistemi için 10 milyar dolar ve M1A1 Abrams tankları için 3,75 milyar dolar ödedi.

Polonya, ayrıca, entegre hava ve füze savunma muharebe sistemlerine 4 milyar dolar harcadı.

Başbakan Donald Tusk, önceki hükümetin Polonya’yı “Avrupa’nın en güçlü kara gücü” yapmayı hedefleyen askeri modernizasyon programını sürdürmeyi taahhüt etmişti.

ABD’nin silah satışları, Ukrayna savaşı nedeniyle uzun yıllardır Washington’dan sonraki en büyük ikinci silah satıcısı Moskova’dan uzaklaşan ülkeler tarafından artırıldı.

Almanya, Chinook tipi helikopterlere 8,5 milyar dolar harcadı.

Bulgaristan, Stryker tipi zırhlı araçlara 1,5 milyar dolar öderken, Norveç 1 milyar dolar değerinde çok işlevli helikopterler satın aldı.

Çek Cumhuriyeti ise 5,6 milyar dolarlık F-35 savaş uçakları ve mühimmatı satın aldı.

Güney Kore F-35 Uçaklarına 5 Milyar Dolar Ödedi

Amerikan silahları Avrupa dışında da yoğun ilgi gördü.

Güney Kore, F-35 savaş uçakları için 5 milyar dolar öderken, Avustralya C130J-30 Super Hercules tipi uçaklara 6,3 milyar dolar harcadı.

Japonya da E-2D Hawkeye tipi gözetleme uçağı için 1 milyar dolarlık anlaşmaya vardı.

Ortak Noktaları Çin ve Rusya Karşıtlığı

ABD'nin silah satışının rekor kırdığı ülkelerin bir ortak noktası öne çıkıyor. Bu ülkeler genellikle Orta ve Doğu Avrupa, Baltık ülkeleri ve Güney Asya-Pasifik havzasında yer alan ülkeler; bunların ise ortak noktası Çin ve Rusya ile olan anlaşmazlıklar... ABD bu anlaşmazlık içerisindeki ülkelere yaptığıa stronomik silah satışları ile hem kendi kasasını doldururken hem de dünya ülkelerini karşı karşıya getirecek savaş potansiyelini artırıyor.

Akıllara ise dünyada yaşanan çatışma, kaos ve savaşlar bunun için miydi sorusu geliyor. Yıllarca ülkelerde tartışılan emperyalizm gerçeğini bir kere daha yaşayarak görüyoruz.