Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi tarafından yapılan ölçümlere göre, mart ayının ortalama yüzey hava sıcaklığı 14,14 derece olarak ölçüldü.

Copernicus'un verilerine dayanarak yapılan açıklamada, bu ölçümün 1991-2020 yılları arasındaki mart ayları ortalama sıcaklığının 0,73 derece üzerinde olduğu belirtildi. Ayrıca, önceki en sıcak mart ayının 2020'de kaydedilen 0,10 derece üzerinde olduğu vurgulandı.

sıcak-hava

Geçen ayın dünya genelinde tarihte kaydedilmiş en sıcak mart olduğu bilgisinin yanı sıra, son 10 ayın üst üste kaydedilen en sıcak aylar olduğu da ifade edildi. 

Açıklamada, son 12 aydaki küresel ortalama sıcaklığın 1991-2020 yılları ortalamasının 0,70 santigrat derece üzerinde olduğu bilgisi de yer aldı.

Meteoroloji kuvvetli yağış uyarısı yaptı Meteoroloji kuvvetli yağış uyarısı yaptı

Copernicus'un verilerine göre, Mart 2024'te Avrupa'daki ortalama sıcaklığın, 1991-2020 Mart ayı ortalamasının 2,12 derece üzerinde olduğu belirtildi. Bu durum, bu ayı kıtada kaydedilen en sıcak "ikinci mart" yaparken, sıcaklıkların özellikle Avrupa'nın orta ve doğu bölgelerinde ortalamanın üzerinde seyrettiği ifade edildi.

sıcak (2)

Açıklamada Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess'in "Isınmanın durdurulması, sera gazı emisyonlarının hızlı bir şekilde azaltılmasını gerektirir" uyarısına da vurgu yapıldı. Bu veriler, küresel ısınmanın ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor ve iklim değişikliği ile mücadelede acil önlemler alınması gerekliliğini vurguluyor.