Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tropikal hastalıklarla ilgili biriminden gelen son verilere göre, 2023 yılında dünya genelinde 5,5 milyondan fazla dang humması vakasının tespit edildiğini duyurdu.

Hepatitlerden nasıl korunuruz? Hepatit tedavisi nasıl yapılıyor? Hepatitlerden nasıl korunuruz? Hepatit tedavisi nasıl yapılıyor?

Velayudhan, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, sivrisineklerin dağılım alanlarının genişlemesiyle birlikte çevresel değişikliklerin ve iklim koşullarının etkisiyle dang hummasının daha fazla ülkeye yayıldığını ifade etti. Özellikle Akdeniz bölgesi, Güney Amerika ülkeleri ve Afrika'nın belirli bölgelerinde artan vakalar dikkat çekti.

Amerika kıtasında 2023 yılında 4,5 milyon dang humması vakası bildirilirken, bu rakamın kıtada bir yılda görülen en yüksek rakam olduğu vurgulandı. Brezilya'da bildirilen vakaların Amerika kıtasındaki dang humması vakalarının yüzde 68'ini oluşturduğu belirtildi. Ocak 2024'te ise Amerika kıtasında 373 bin 709 dang humması vakası rapor edildi.

DSÖ: Kanser Vakaları %75 Artacak DSÖ: Kanser Vakaları %75 Artacak

Velayudhan, dang hummasıyla mücadelede ülkelerin, ortakların ve toplulukların birlikte çalışması gerektiğini vurgulayarak, tropikal bölgelerde dang humması ve sivrisineklerin yol açtığı diğer hastalıkların tespiti için uyanık olunması gerektiğini söyledi.

Dang humması, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir hastalık olup tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak görülüyor. Hastalık genellikle hafif ateşe neden olurken, bazı vakalarda ölümcül olabilmektedir. Vakalar genellikle yağış dönemlerinde artış göstermektedir. Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sivrisineklerin artmasına neden olduğunu belirtiyor ve olası üreme alanlarının ilaçlanması gerektiğini vurguluyor.

Editör: Elif Erbay