Bu hastalık, dünya genelinde yayılmaya devam ediyor ve şu ana kadar 33 ülkede üretimde olumsuz etkiler yaratmış durumda. Son olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de görüldüğü biliniyor.

Güneş kremi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Güneş kremi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Hastalığın yayılma riskine karşı uyaran Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu hastalığın bir ilacının olmadığını ve önleme şanslarının da olmadığını belirtiyor. Ülkemizde ve diğer ülkelerde bu hastalık nedeniyle karantina tedbirleri alındığını belirten Doğan, eğer bu hastalık Türkiye'ye yayılırsa, 5-8 yıl içinde narenciye bahçelerinin tamamının kaybedilebileceğini söylüyor. Bu durumun milyonlarca insanı etkileyeceğini ve ekonomik kayıplara neden olabileceğini ifade ediyor.

Adanalı çiftçiler, karantina önlemlerinin artırılmasını ve Kuzey Kıbrıs'tan Türkiye'ye narenciye ürünü girişinin durdurulmasını talep ediyorlar. Tarım Bakanlığı'nın Kıbrıs'ta kontroller yaptığını ve ürünlerin kapalı ortamda fümigasyon yapıldığını ve aletlerin dezenfekte edildiğini belirten Doğan, ancak tır ve kamyonların bahçe içine girdiğinde etrafa böceklerin yayılabileceğini belirtiyor.

Üreticiler, hastalığın yayılması durumunda ağaç ölümleri ve büyük ürün kayıpları yaşanabileceğini vurguluyorlar.