İşte yüz değiştiren  diş  uygulaması İşte yüz değiştiren diş uygulaması

Yeni bir salgın tehdidi altında Zambiya'da kolera vakalarının arttığı bildirildi ve ölü sayısı 374'e yükseldi.  Zambiya Sağlık Bakanı Sylvia Masebo, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen Ekim 2023'ten bu yana ülkenin 116 bölgesinden 45'ini etkileyen kolera salgınında son 24 saat içinde 12 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve toplam vaka sayısının 431'e ulaştığını belirtti.

Bakan Masebo, son 24 saat içinde 363 hastanın çeşitli tedavi merkezlerinden taburcu edildiğini ve ülke genelinde acil durumlara yanıt vermek için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanan 1,7 milyon oral kolera aşısından 1,4 milyon dozluk ilk partiyi aldıklarını söyledi.

Kolera belirtilerinin şiddetli ishal, kusma, sıvı kaybı, karın ağrısı, şişlik, elektrolit kaybı, kas krampları, solunum yetersizliği, morarma, ağız kuruluğu, kısık ses, gözlerde çökme, ciltte kırışıklık, düşük tansiyon, bitkinlik, halsizlik, inleme, nabız yükselmesi ve aşırı susama olduğunu belirtti. Bakan Masebo, ülkede acil durumları kontrol altına almak için periyodik olarak oral kolera aşılarını kullandıklarını vurguladı.