Fidan, "Hiçbir şüphemiz yok ki Gazze'deki bu katliamı gerçekleştirenler bir gün hesap verecekler. Filistin’in barışçıl geleceğinin yanında duranlar kazanacaklar" dedi.

D-8 Ülkelerinin Filistin'e Destek Taahhüdü

Bakan Fidan, D-8 ülkeleri olarak Filistin’in yanında ve arkasında olduklarını belirtti. Toplantının, bu taahhütlerin tekrarlanması için bir fırsat olduğunu söyleyen Fidan, "Her noktada işbirliğimizin beyanı ile Filistin halkının haklarını güvence altına almak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

İki Devletli Çözüm Vurgusu

İki devletli çözüm ve Filistin Devleti'nin tanınması konularına değinen Fidan, "Başlangıçtan itibaren iki devletli ve bağımsız toprak bütünlüğü olan Doğu Kudüs başkenti olan bir devleti desteklemeye devam ettik. Bugüne kadar 148 ülke Filistin devletini tanıdı. İspanya, İrlanda, Norveç ve en yakın geçmişte Slovenya'nın katılmasıyla yüzlerce ülke bu tarihi adaletsizliğe karşı durdu. Geri kalan ülkeler de eminim ki bunu takip edecekler" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'ne Çağrı

Fidan, Filistin’in BM üyeliği konusunda, "Bir noktada Filistin Birleşmiş Milletler'e tam üye olacak. Biz bu noktada Filistin Devleti'ni tanımaları için diğer ülkelere çağrıda bulunuyoruz. BM güvenlik konseyi bu çağrıya kulak vermeli ve bir ülkenin esiri olmaktan çıkmalı" diye konuştu.

Acil Ateşkes ve Sürdürülebilir Yardım

Konuşmasının devamında Fidan, acil ateşkes ve sürdürülebilir insani yardımın önemini vurgulayarak, "Filistin her türlü siyasi, ekonomik ve yasal desteği devlet olarak hak ediyor. Bu çerçevede bizim çalışmalarımız sürdürülebilir kesintisiz insani yardımın Gazze'ye verilmesi ve acil ve kalıcı ateşkes için olacaktır. İsrail her zaman bu ateşkes çabalarını manipüle eden ve reddeden taraf oldu. Hamas kalıcı barışı yapıcı bir şekilde destekliyor" ifadelerini kullandı.

Filistin Devleti Tek Seçenek

Barış çabalarında Filistin Devleti'nin kurulmasının önemine dikkat çeken Fidan, "Bu tabii ki bir savaş ya da barış çağrısı değil, adil ve kalıcı bir çözüm sadece ve sadece daimi ateşkes ile olacaktır. Bu da diplomasi ve uzlaşı ile olur. Bu çerçevede bağımsız ve egemen Filistin devletinin kurulması dışında seçenek yoktur" dedi.

Kandil, Asos, Gara, Hakurk ve Fırat Kalkanı bölgesinde 15 PKK'lı terörist öldürüldü Kandil, Asos, Gara, Hakurk ve Fırat Kalkanı bölgesinde 15 PKK'lı terörist öldürüldü

Filistin'in Birliğini Destekleyeceğiz

Bakan Fidan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bunun için aslında daha önce denenmiş yöntemlerin dışına çıkmalı ve farklı yaklaşımları desteklemeliyiz. Türkiye olarak her zaman bu çabaların yanında olacağız. Geçerli ve uygulanabilir seçenekleri değerlendireceğiz, Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağız, bu yeniden inşa sürecinde de onların yanında bulunacağız. Filistin'in birliğini destekleyeceğiz."

Editör: Elif Erbay