Avrupa'nın en hızlı ısınan kıta olduğunu gösteren istatistiklere göre, sıcaklıkların artışı özellikle açık havada çalışanlar, yaşlılar ve kronik sağlık sorunları olanlar için ölüm riskini arttırıyor. 2023 Avrupa İklim Durumu Raporu'na göre, aşırı iklim olaylarından milyonlarca kişi etkilenirken, sıcaklıklar yılın 11 ayı boyunca ortalamanın üzerinde seyrediyor.

Hava Sıcaklığı Artacak-1

Raporda, sıcaklığa bağlı ölümlerin son 20 yılda Avrupa genelinde yaklaşık yüzde 30 arttığı vurgulanıyor. Bu artışın en önemli nedeni olarak ise sera gazı salımları gösteriliyor.

Küresel ısınmanın sadece insan sağlığı üzerinde değil, aynı zamanda ekonomi üzerinde de derin etkileri olduğu belirtiliyor. 2023'te, hava ve iklim koşullarına bağlı ekonomik kayıpların 13,4 milyar euroyu aştığı tahmin ediliyor. Bu kayıpların yüzde 81'lik kısmını ise seller oluşturuyor.

Bu Zamanki En Sıcak  Ay

Avrupa Birliği çevre ajansının geçtiğimiz ay yaptığı çağrıda, hükümetlerin sağlık sistemlerini iklim değişikliğine karşı hazırlamaları ve açık havada çalışan işçileri korumaya yönelik yeni kurallar oluşturmaları istenmişti.

Hamas heyeti yarın Mısır’a gidecek Hamas heyeti yarın Mısır’a gidecek

Bu gelişmeler, Avrupa'nın sıcaklık artışıyla mücadelede acil önlemler alması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. İklim kriziyle mücadelede atılacak adımların, hem insan sağlığını korumak hem de ekonomik kayıpları en aza indirmek için hayati önem taşıdığı vurgulanıyor.