Geçtiğimiz sene asgari ücrete yapılan zamdan sonra ara zam olup olmayacağı belli değildi. Temmuz ayına yaklaşırken emekli ve memur maaşları için ara zam beklentisi arttı. Bunun yanı sıra binlerce çalışan asgari ücrete ara zam olacak mı sorusunu merak ediyor. Peki asgari ücrete ara zam var mı? İşte tüm detaylar...

Asgari ücret zammı doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendirirken dolaylı olarak özel sektör ve işverenleri de etkiliyor. Son olarak, asgari ücret Ocak 2024'te %49 oranında artırılarak 17 bin 2 liraya yükseltilmişti. Gözler şimdi Temmuz ayına çevrilirken, asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı merak konusuydu.

Asgari Ücrete Ikinci Zam Yapılacak Mı Ak Parti'den Açıklama Geldi

Bakan Işıkhan'dan Ara Zam Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Işıkhan, ekonomik verilerin olumlu seyrettiğini belirterek, "Aralık ayındaki düşüncemiz neyse aynı şekilde devam ediyor. Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça güzel geliyor. Hiçbir ara zam gündemimizde yok," dedi. Bu açıklama ile Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağı netleşmiş oldu.

Asgari Ücret 2025 Ocak Ayında Yeniden Belirlenecek

Asgari ücrete yapılacak bir sonraki zam, 2025 yılının Ocak ayında gerçekleştirilecek. 2022 ve 2023 yıllarında Ocak ve Temmuz aylarında iki kez zamlanan asgari ücret, 2024 yılında sadece Ocak ayında artırıldı. Ocak 2024'te yapılan %49'luk zam ile asgari ücret 17 bin 2 liraya yükselmişti.

Zam Oranları Ne Kadar Olacak?

2025 yılının Ocak ayında yapılacak zam oranları merakla bekleniyor. Olası zam oranlarına göre asgari ücretin yeni seviyeleri şu şekilde hesaplanıyor:

Asgari Ucret Bestepe Erdogan

  • %30 zam yapılması durumunda asgari ücret 22 bin 100 lira olacak.
  • %40 zam yapılması durumunda asgari ücret 23 bin 802 lira olacak.
  • %50 zam yapılması durumunda asgari ücret 25 bin 503 lira olacak.

Ancak, bu oranlar sadece tahmin niteliğinde olup, kesin zam oranı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından belirlenecek.

Geçmiş Zamlar

2022 yılının Ocak ayında asgari ücret 4 bin 253 lira iken, Temmuz ayında yapılan artışla 5 bin 500 liraya yükseltildi. 2023 yılında Ocak ayında 8 bin 506 lira olan asgari ücret, Temmuz zammıyla 11 bin 402 liraya çıkarıldı. 2024 yılının Ocak ayında yapılan son zam ile asgari ücret 17 bin 2 liraya yükseltildi.

İşçi ve İşverenler İçin Belirsizlik Sona Erdi

Asgari ücretle ilgili belirsizlik, Bakan Işıkhan'ın açıklamaları ile sona erdi. Hem çalışanlar hem de işverenler, 2024 yılı Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağını kesin olarak öğrenmiş oldu. Böylece, özel sektör ve işverenler de maaş politikalarını bu bilgi doğrultusunda planlayabilecekler.

Asgari Ucret 2024 Zam

Coinler neden düşüyor? Coinler yeniden yükselir mi? Coinler neden düşüyor? Coinler yeniden yükselir mi?

Asgari ücrete yapılacak bir sonraki zam için gözler 2025 yılının Ocak ayında yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına çevrildi.

Editör: Elif Erbay