Fatih Erbakan liderliğindeki Yeniden Refah Partisi, genel seçimlerde 1,5 milyonun üzerinde oy alarak %2,79 oy oranına ulaştı ve 5 milletvekiliyle TBMM’ye girdi. Cumhur İttifakı çatısı altında kendi listesiyle girdiği seçimde İstanbul’dan 3, Konya ve Kocaeli’den 1'er milletvekili çıkaran YRP, Türkiye genelinde %2,79’luk oy oranına ulaştı. 

Bu başarısını da büyük ölçüde o dönem Saadet Partisi ve AK Parti’den uzaklaşan muhafazakâr seçmenlere ve özellikle Kocaeli gibi sanayinin güçlü olduğu bölgelerde yaşayan işçi sınıfına ulaşarak inşa ettiğini söylemek mümkün.

VATANDAŞIN TALEPLERİ DİNLENİYOR

Yeniden Refah Partisi’nin siyasi stratejisinin temelinde seçmenlerin gündelik hayatını doğrudan etkileyen mikro konuları sahiplenerek bu sorunlar üzerine çözüm önerisi getirmek yer alıyor. Bu siyasi strateji, parti ile seçmen arasında direkt bağ kurulabilmesini kolaylaştırıyor.

Bu stratejinin başarıya ulaşabilmesi için iki önemli husus var: 

İlki, diğer siyasi partiler tarafından dile getirilmeyen konuların politikleştirilmesi. Seçmenlerin kendi gündelik hayatlarında rahatsızlık duyduğu meseleleri Ankara gündemine taşıyarak onlara siyasi bir nüve kazandırıyorlar.

İkincisi ise sahiplenilen meselelerin sistematik bir şekilde tekrarlanarak hem ana akım siyasetin hem de kamuoyunun gündemine sokulması. YRP bu stratejiye üçüncü bir katman ekleyerek dış politika, ekonomi veya göç gibi alanlara odaklanan iktidar ve muhalefet partilerinin ötesine geçerek sokak köpekleri, süresiz nafaka, aşı karşıtlığı veya Erasmus projelerinin durdurulması gibi mikro alanlara da odaklanıyor. 

Söz konusu meseleler, partinin seçmen tabanını oluşturan muhafazakâr çevreler tarafından talep edilen veya rahatsızlık duyulan hususlar olduğu için YRP bu kitlelere doğrudan ulaşım sağlayabiliyor.

YRP'NİN, AK PARTİ'NİN ALDIĞI  OYLARIN DÜŞÜŞÜNDEKİ ETKİSİ

31 Mart Yerel seçimlerinde Ak Parti'den memnun olmayan, sol kanada da oy vermek istemeyen kesim için Yeniden Refah Partisi büyük bir alternatif oldu ve beklentilerin üzerinde bir oy aldı. Ak Parti'yi cezalandırmak adına Cumhur İttifakına ve diğer muhalefet partilerine oy vermek istemeyen seçmenler, Yeniden Refah Partisi'ne oylarını vererek adeta Ak Parti'yi cezalandırdı. Bu bağlamda YRP'nin Türkiye genelinde yerel seçimde aldığı 6.19 puan oy hiç küçümsenmemeli. AK Parti'nin yanlış seçim politikaları, halkın ekonomik sorunlarının bir türlü hükümet tarafından çözüme ulaştırılamaması nedeniyle AK Parti'ye seçmenler tarafından bir ihtar çekilmiş oldu.

Sinan Ateş cinayetinde gelişme Sinan Ateş cinayetinde gelişme

Yani kısacası AK Parti'ye alternatifsiz değilsin denmiş oldu.