Geçtiğimiz gün televizyonda izlediğim bir programda maç sonrası pozisyonlar inceleniyordu. O kadar detaylı ve teknolojik şekilde didikleniyordu ki bunun futbolun doğallığını çaldığını düşünmeye başladım. Bunun üzerine de oluşturduğum düşünceleri şu şekilde anlatmak istedim...

Teknoloji gün geçtikçe her alanda kendi varlığını daha çok hissettiriyor. 

Her anımıza müdahale eden ve her anımızı şekillendiren bir sisteme dönüşmüş durumda. Teknoloji insanların hayatında bu kadar yer alıp da futbolda yer almaması mümkün mü? Tabi ki değil. Çünkü futbol da hayatın bir parçası.

Aslında futbolla teknolojinin tanışıklığı daha eskilere dayanamakta. Teknolojinin gelişmesi antrenman metodlarına, futbolcuların gelişimine ve sakatlıklara müdahale gibi bir çok alanda futbola giriş yapmıştı. 

Modern çağın antrenörleri teknolojiyi bol bol kullanmaya başlamış 'tesislerde dronelar uçurulmaya' kadar gelmişti olay. 

Tabii ki futbolun en önemli unsuru "karar vericileri" olan hakemlerin bundan nasibini almayacağını düşünmek abesle iştigalden başka bir şey olamazdı.

VAR sistemi, hakemlerin teknolojiyi en yakından hissettiği nokta olmuştu. 

İlk  kez 1 Eylül 2016'da İtalya ile Fransa arasında oynanan hazırlık maçında denenmiş ve 2018 Dünya Kupası ile birlikte resmiyet kazanmıştı. 

Aslında hakem tartışmalarını bitirmek amacı ile oluşturulan bu sistem "VAR hakemleri tartışmalarını" beraberinde mi getiricek diye düşündürmüştü insanlara.

Nitekim de öyle oldu geçtiğimiz yıllarda. ..

Hakemlerle ilgili "göremiyor" eleştirisi "gördüğünü de veremiyor"a dönmüş, aslında engellenmek istedikleri eleştirilere yeni bir boyut kazandırmışlardı.

Peki teknolojinin futbola müdahalesi VAR'la son mu bulacaktı? 

"Hayır"

2022 Dünya Kupasında ilk kez kullanılan ve yaygınlaşmaya başlayan "yarı otomatik ofsayt sistemi"nin de işin içine dahil olması futbola ayrı bir boyut kazandıracaktı. 

Bu tip sistemsel müdahaleler ile daha stabil hale  gelmeye başladı futbol hakemliği belki. 

Ama... 

Futbolun anlık heyecanı da ölmeye başladı. Aslında her golden sonra "Acaba iptal edilir mi?" diye düşünmekten gollere sevinemez oldu taraftarlar.

Oyunun akışı içinde  aslında varlığını kabul ettiğimiz birçok şey futboldan uzaklaşmaya başladı.

VAR ile beraber milimetrelik ofsayt iptalleri ya da mücadeleden kaynaklı akışta kaybolan doğal müdahaleler artık "VAR"la "YOK" oldu.

Futbolun doğallığıyla beraber akıclığına da ket vuran VAR'ın daha efektif ve yerinde kullanılması gerektiğini düşünüyorum.

Sonuçta artık futbol milyar euroların döndüğü bi sektör ve kimse yatırımının hakem hatasına kurban gitmesini istemez, fakat futbolun doğallığının ölmesi insanların ondan uzaklaşması demek, bu zincirleme de ortada yatırım yapıcak bi sektörün zamanla yok olması anlamına gelebilir. 

Sözlerimi, aslında anlatmak istediğimi, zaman ve mekan açısından çok yakın bir örnek vererek sonlandırıyorum.

Geçtiğimiz pazar günü oynanan Gaziantep-Samsun maçının 20.dakikasında Samsunspor'lu Mouandilmadji'nin attığı gol yarı otomatik ofsayt sisteminden dönmüş fakat o kadar milimmetriklik bir pozisyon oluşmuştu ki otomatik sistem bile emin olamamıştı. 

Yakın zamanda yaşadığımız bu örnek çoğaltılabilir olmakla beraber ana fikrimizce; sistemin, futbolun özüne bu kadar dokunmadan net bir karar verici konumuna gelmesi ve doğallığa izin verecek şekilde düzenlenmesi şarttır.