Mehveş Soydan, "Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun," diyerek acı haberi paylaştı.

Murat Soydan Kimdir?

2 Ekim 1940 tarihinde Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde doğan Murat Soydan, gerçek adıyla Rüçhan Tercan, Türk sinema ve dizi dünyasının önemli isimlerindendi. İlk ve orta öğrenimini Lüleburgaz’da, lise eğitimini ise Edirne’de tamamladı. Üniversite eğitimi için İstanbul’a gelen Soydan, İstanbul İktisadi İlimler Akademisi’nde okudu. Aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi bölümünü bitirdi ve üniversite eğitimi sırasında Tekel'de memurluk yaptı.

1966 yılında Perde mecmuasının düzenlediği yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazanarak sinemaya adım attı. Sinemaya ilk adımını, Nejat Saydam'ın yönettiği "Kolsuz Kahraman" adlı filmle attı. Bu filmde Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı gibi önemli isimlerle birlikte rol aldı.

Yeşilçam’ın Jönü

1970'li yılların jön oyuncularından olan Murat Soydan, kariyeri boyunca birçok filmde Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit gibi ünlü isimlerle başrolü paylaştı. Toplamda 221 filmde rol alarak Yeşilçam’ın unutulmaz simalarından biri haline geldi.

Başarıları ve Ödülleri

1972 yılında düzenlenen 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde "Zulüm" filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü kazandı. Ayrıca, bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı da yaparak sektöre katkıda bulundu.

E-5'te zincirleme kaza! Çok sayıda yaralı var E-5'te zincirleme kaza! Çok sayıda yaralı var

Özel Hayatı

Murat Soydan’ın ilk evliliğinden bir çocuğu bulunuyordu. İkinci evliliğini Uğur Gül ile yapan Soydan’ın, Ali ve Mehveş adında iki çocuğu daha vardı.

Editör: Elif Erbay