Yazın gelmesiyle birlikte tatil mevsimi başladı. Güneş ışınlarının etkisinin direkt olarak hissedildiği yaz ayları, cilt bakımına en fazla dikkat edilmesi gereken dönemlerden biri.

 
Peki yaz aylarında sağlıklı bir cilt için ne yapılmalı? Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Başak Yalçın merak edilen sorulara yanıt verdi.

Yaz aylarında dikkat etmemiz gereken püf noktalarını anlatan Prof. Dr. Başak Yalçın: 
"Deniz ve havuzdan çıktıktan sonra vücudumuzun ıslak kalmaması lazım. Çünkü vücudumuzda, özellikle de ayaklarda mantar enfeksiyonları ortaya çıkabiliyor. Yine havuzdan bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar bulaşabiliyor. Çok nemli kalındığında da bu bakteriler ve enfeksiyonlar için uygun yaşam şartları oluşuyor. O nedenle denizden ve havuzdan çıktığımızda duşumuzu alıp iyi bir şekilde kurulanmalıyız."


Yaz sıcaklarında hijyene dikkat edilmeli

Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde cilt bakımında önce genel rutinlerimizi değiştirerek işe başlamamız gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yalçın, “Çünkü yazın, kış aylarında yaşanan o kuruluk olmadığı için nemlendirici olarak yağ ağırlıklı olanlardan su bazlı daha hafif ürünlere geçmek lazım. Bu yüzümüz kadar vücudumuz için de bu şekilde olmalı” diyor.

Yaz ayları aynı zamanda terlemenin en fazla olduğu dönem… Bu nedenle vücudun hijyenini sağlamak için daha fazla duş alınması gerektiğinin altını çiziyor Prof. Dr. Yalçın:

“Terledikten sonra vücudumuzda halk arasında isilik denilen durumlar görülebiliyor. Yine enfeksiyonlara yatkınlık olabiliyor.”

Güneş Kremi-1

İlikli kemik suyu nedir?  Faydaları nelerdir? İlikli kemik suyu nedir? Faydaları nelerdir?


Güneşin zararlı etkilerinden kaçınmak gerekiyor


“Yazın dışarıya çıkarken ultraviyole indeksine dikkat etmeliyiz. Dışarıda olacağımız saatlerde bu indeks çok yüksekse, mümkünse çıkmamalıyız ya da önlemlerimizi artırmalıyız. Mümkün olduğunca gölgede kalmalıyız. Dışarı çıktığımızda şapka, güneş gözlüğü, uzun kollu ve -genel kanının tersine- güneşten daha iyi koruduğu için dokusu sıkı ve koyu renkli giysiler giymeliyiz.”

Yazın cildi güneşe karşı koruma yollarının başında güneşten koruyucu kremler geliyor. Güneş ışınlarının etkisinin yoğun olduğu saatlerde bu koruyucuların iki saatte bir tekrarlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yalçın, deniz ve havuzdan çıktıktan sonra ise hemen yenilenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bahar aylarında ortaya çıkan cilt sorunları nelerdir? Bahar aylarında ortaya çıkan cilt sorunları nelerdir?

Yaz ayları için makyaj önerisi

Sıcak havalarda yapılan makyaj da cildi olumsuz etkilediğini öne süren  Prof. Dr. Başak Yalçın: "Tabii korunmak için makyajdan uzak durmak gerekmiyor. Alınacak birkaç basit önlemle makyajın vereceği zararlı etkilerden kurtulmak mümkün." Neler yapılması gerektiği konusunda Prof. Dr. Yalçın şu önerilerde bulunuyor:

“Makyaj yaparken mümkün olduğunca gözenekleri daha az kapatan ürünler kullanılmalı. Gözeneklerimizi kapatan fondötenlerden uzak durmalıyız. Çünkü yazın cilt bunu çok fazla tolere edemez. O nedenle makyaj ürünlerinde biraz daha az kapatıcı olmakta fayda var. Genel kural olarak da mutlaka makyajımızı temizleyerek yatmalıyız.”