Sıcaklarda telefonları şarjda bırakmayın! Sıcaklarda telefonları şarjda bırakmayın!

Dr. Tomasz Hollanek, bu tür yapay zeka hizmetlerinin kullanımının, hem ölen kişinin rızasını hem de onunla etkileşime girecek kişilerin rızasını dikkate alması gerektiğini vurguluyor. Özellikle de zaten zor bir süreçte olan insanların, yapay zeka tarafından doğru bir şekilde yeniden yaratılmış ölülerle etkileşimde bulunmalarının psikolojik etkisinin yıkıcı olabileceğine dikkat çekiyor.

“Yapay Zeka”Dan İlginç 2024 Tahminleri (1)

Dr. Katarzyna Nowaczyk-Basinska, yapay zeka teknolojisinin hızlı bir şekilde ilerlemesiyle birlikte, neredeyse herkesin ölen bir sevdiğini canlandırabileceğini ifade ediyor. Ancak bu durumun, kederi işlemeye hazır olmayan sevdiklere bir veda hediyesi olarak bırakılmasının da potansiyel etik ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirtiyor.

Çalışmanın önerileri arasında, ölübotların sonlandırılması konusunda önlemler alınması ve teknolojinin kullanımıyla ilgili şeffaflığın artırılması yer alıyor. Araştırmacılar, yapay zeka şirketlerinin bu tür teknolojileri nasıl kullanabileceklerini ve kullanmamaları gereken yolları detaylı bir şekilde ele alıyorlar.

Yapay Zeka-5

Yapay zeka ölübotlarının yarattığı psikolojik etkiler ve bu teknolojinin insanlar üzerindeki potansiyel riskleri, tartışmaların odağında olmaya devam ediyor.

Editör: Elif Erbay