"Ölüler diriliyor" başlıklarıyla manşetlere taşınan bu ilginç haberde, Çin merkezli yapay zeka firması Super Brain'in geliştirdiği "hayalet bot" adlı uygulamanın detayları paylaşıldı. Uygulama, ölen kişilerin ses ve görüntülerini yapay zeka yazılımlarıyla yakınlarına aktarıyor.

AFP haber ajansının aktardığına göre, Super Brain'in kurucusu Zhang Zewei, yapay zeka teknolojisinin Çin'de dünya çapında lider olduğunu belirtti ve bu tür programlara ihtiyaç duyan birçok kişinin bulunduğunu ifade etti.

FİYATI BELLİ OLDU

Teknoloji firması, geliştirdikleri bu teknolojinin fiyatının 10 bin ile 20 bin yuan (yaklaşık 41,400 TL ila 82,800 TL) arasında değiştiğini ve herhangi bir kişinin 20 gün içinde kendi avatarının oluşturulabileceğini duyurdu.

Firmanın potansiyel müşterileri arasında, ölen kişilerin yakınları, çocuklarıyla zaman geçiremeyen ebeveynler ve hatta eski sevgilisinin avatarını yaptırmak isteyen kişiler bulunuyor.

"BİR DAHA ASLA YANINA GELEMEYECEK OLSAM DA..."
Zhang, yaptıkları işin birçok kişinin duygusal ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek, "Birinin dijital versiyonu, bedeni kaybolduktan sonra bile sonsuza kadar var olabilir" dedi.

Oğlu Şunamo'yu 22 yaşında kaybeden baba Seakoo Wu, Super Brain'le ortak çalışarak avatar hazırlatanlardan biri.

Wu, oğlunun mezarını ziyaret ettiğinde cep telefonunu çıkararak Şunamo'nun avatarının konuşmasını dinliyor. Telefondan gelen robotik ses, babaya şu sözleri iletiyor: "Benim yüzümden her gün büyük acılar çektiğini, kendini suçlu ve çaresiz hissettiğini biliyorum. Bir daha asla yanına gelemeyecek olsam da ruhum halen bu dünyada, hayat boyunca sana eşlik edecek."

KİŞİLİĞE SADIK OLACAK MI TARTIŞMALARI
Yapay zeka teknolojisine odaklanan Çin merkezli Silicon Intelligence şirketinin kurucusu Sima Hupeng, avatarların "hümanizm anlayışında çığır açacağını" savundu.

Birleşik Krallık'taki Bath Üniversitesi'nden Tal Morse ise bu tür yazılımların psikolojik ve etik boyutlarının daha fazla araştırma gerektirdiğine dikkat çekti. Akademisyen, "Buradaki kilit soru, hayalet botların taklit etmek üzere tasarlandıkları kişiliğe ne kadar 'sadık' oldukları. Temsil etmeleri gereken kişinin anısını 'kirletecek' şeyler yaparlarsa ne olacak?" dedi.