Uyuz vakalarındaki artışın pandemi dönemine denk geldiğini ifade eden Prof. Dr. Engin, "Son 2-3 aydır tekrar bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Günlük poliklinikte sık sık uyuz vakaları görmeye başladık," dedi.

Tedavinin Doğru Uygulanmaması Büyük Problem

Uyuz Nedir Nasıl Geçer

Dirençli vakaların ve tam tedavi uygulanmamış hastaların çoğunlukta olduğunu belirten Prof. Dr. Engin, "Bazı hastalar 3 ay ya da 1 yıl önce tedavi almış, fakat uyuz tam geçmemiş. Devletin onayladığı ve ödediği uyuz ilaçları oral olarak kullanılıyor. Kaşıntı azaldığında hastalar tedaviyi bırakıyor ve vakalar tekrar alevleniyor," dedi.

Dezenfeksiyon Şart

Uyuzun Geçtigini Anlamak Için Nelere Dikkat Etmeliyiz

Prof. Dr. Engin, tedavinin yanı sıra kıyafetlerin, sosyal çevrenin ve ev ortamının dezenfekte edilmesinin önemine dikkat çekti. "Uyuz en çok genital ve karın bölgesi gibi kapalı bölgelerde oluyor. Hastalar bu durumdan utanabiliyor ve durumu saklayabiliyorlar. Hekimle temasa geçmek bu yüzden önemli," diye konuştu.

Aşırı sıcaklar sinirlendiriyor Aşırı sıcaklar sinirlendiriyor

Aile Bireyleri de İlaç Kullanmalı

Uyuzun Tamamen Geçtigini Nasil Kontrol Ederiz

Uyuz tanısı alan kişinin yakın çevresinin de bir uzmana danışması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Engin, "Aile bireyleri şikayetleri olmasa bile ilaç kullanmalı. Bazen şikayetler geç ortaya çıkabiliyor veya hiç çıkmayabiliyor. Temas eden kişilere de bulaşıyor," dedi.

Yakın Temas Riski Artırıyor

Uyuz Hastalığı Nedir

Prof. Dr. Engin, hijyene dikkat eden kişilerde bile bulaşmanın mümkün olduğunu belirtti. "Yakın temasın olduğu her ortamda uyuz riski var. İlaçlarla uyuzu eradike etmek daha kolay gibi görünüyor, ancak tedaviye uyum çok önemli," dedi.

Yanlış Tedavi Egzamaya Neden Olabilir

Uyuz Nedir

Prof. Dr. Engin, uyuz tanısı almış hastaların ilaçları defalarca kullanmasının deride irritasyon ve egzamaya neden olabileceğini söyledi. "Hastalar hekimlerini iyi dinleyip tedaviyi doğru uygulamalı. Kendi başlarına ilaç kullanmamalarını öneriyorum çünkü uyuzla birlikte egzama da tetiklenebiliyor ve bu kısır döngüye neden oluyor," diye uyardı.

Uyuz vakalarındaki bu artışın yaz aylarında devam edip etmeyeceği merakla beklenirken, uzmanlar yakın temasın olduğu her ortamda risk bulunduğunu vurguluyor. Hijyenin yanı sıra doğru tedavi ve dezenfeksiyonun önemi bir kez daha öne çıkıyor.

Editör: Elif Erbay