Yerli yapay zeka platformu olan MAIN, Ankara'da düzenlenen bir lansmanla tanıtıldı. Bu platform, kurumların kendi iç ağlarında çalışan ve kendi verilerini kullanarak Türkçe tabanlı bir yapay zeka uygulaması geliştirmelerine olanak tanıyor. MAIN, kurumların gizli verilerini dışarı çıkarmadan güvenli bir şekilde yapay zeka uygulamaları geliştirmelerine imkan sağlayacak.

MAIN'in özellikleri arasında yerli ve milli bir yapay zeka platformu olması ön plana çıkar. Yerli veri güvenliği, açık kaynak teknolojisi kullanımı ve dışarıdan bağımsız çalışabilme özelliği sayesinde platform, kurumların verilerinin güvenliğini korur ve uygulama performansını artırır. MAIN, tamamen yerli verilere dayanarak dışarıdan üçüncü taraf yazılımlara ihtiyaç duymadan çalışabilen bir platformdur.

Bu yerli yapay zeka platformu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yazılım ihtiyaçlarını karşılamak ve güvenli bir şekilde yapay zeka uygulamalarını geliştirmek amacıyla kullanılabilir.

MAIN açık kaynak olacak

Havelsan tarafından geliştirilen yerli yapay zeka platformu MAIN, açık kaynak kodlu bir altyapıya sahip olacak. İlk olarak Havelsan ve kamu kurumları tarafından kullanılacak olan bu platform, aynı zamanda yerli yapay zeka girişimlerine açık bir şekilde sunulacak. Dil öğrenme, akıl yürütme, algılama ve planlama sistemlerini içeren dört temel ana bileşen üzerine kurulu olan MAIN, çeviri modülü sayesinde hemen hemen tüm dilleri kullanabilme özelliğine sahip.

Yerli yapay zeka girişimleri, MAIN altyapısını istedikleri takdirde kullanma imkanına sahip olacak. Platform, görüntü ve ses analizi yapabilme yeteneğiyle öne çıkıyor. Havelsan, büyük dil modeli için patent başvurusunda bulunarak platformun yenilikçi özelliklerini koruma altına almıştır. Bu sayede MAIN, Türkçe tabanlı yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesinde geniş bir yelpazede kullanılabilir ve yerli girişimcilere destek sağlayacak.

Sınav sorularını MAIN hazırlayacak

YouTube'a yeni rakip: TikTok YouTube'a yeni rakip: TikTok

Yerli yapay zekanın her kurum için farklı kullanım alanları olacak. Kullanımı şu şekilde olması bekleniliyor;

  • Mevzuatla ilgili bir soru olduğunda cevaplandırılması.
  • Kurumların sınav soruları hazırlarken soru havuzunda bulunan soruları kullanarak sınav hazırlanması.
  • Mülakatlarda kullanılması.
  • Kurum personellerinin işlerini kolaylaştırma.
  • CİMER’e gelen şikayetler de gerektiğin de cevaplandırma gibi görevleri yapması bekleniliyor.
  • İş güvenliği alanında kullanılacak
  • Güvenlik alanında yüz arama sisteminde kullanabiliyor olacak.