Moldova’da 20 Ekim’de AB’ye katılım referandumu yapılacak Moldova’da 20 Ekim’de AB’ye katılım referandumu yapılacak

ABD'de Başkan Joe Biden hükümeti ile Teksas'ın Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott arasında başlayan tartışmalarında gerilim büyüyor.

Cumhuriyetçiler tarafından yönetilen 25 eyalet  Teksas'a katılıp başkaldırırken, Vali Abbott federal yetkililerle karşı karşıya gelmeye hazırlıklı olduklarını söyledi. Hali hazırda 10 Cumhuriyetçi eyaletin ulusal muhafızları da Teksas'a destek için bölgeye geldi. 

Trump'tan Ayaklanma Çağrısı

Eski ABD Başkanı Donalp Trump flash açıklamasıyla gündem oldu ve eyaletlere bir seslenişte bulundu. Trump, tüm eyaletlere seslenerek ulusal muhafızlarını Texas'a göndermeleri çağrısı yaptı.

Teller Ülkeyi İkiye Böldü

Teksas Valisi'nin sınıra ulusal muhafızları aracılığıyla dikenli ve jiletli engeller koymasının ardından, süreç yargıya tanışmış mahkeme yasa dışı göçü önlemek için çekilen tel örgünün, merkezi hükümete bağlı görevliler tarafından kesilebileceğine karar vermişti.

İç Savaş Mı Çıkıyor?

Ancak Teksas Valisi mahkeme kararına karşı çıktı. 25 eyaletle beraber yayınlanan ortak bildiride de Teksas eyaletinin işgal altında olduğu ifade edildi. Teksas Valisi "Bu mücadele Amerika'nın geleceği için" ifadelerini kullanarak federal yetkililerle bir çatışmaya hazırlıklı olduğunu açıkladı.

Ülke adeta ikiye bölünürken, Amerikalıları ise iç savaş korkusu sardı. Biden hükümeti ise Teksas Valisi başkaldırıya son vermezse, eyaletin kontrolünün ulusal muhafızlara geçebileceğini bildirdi.