İREM ÇINAR

2018'den bu yana ülkemizde yaygınlaşan scooter kullanımı, artan kaza vakalarıyla gündemde önemli bir yer tutuyor.

WhatsApp Image 2023-08-11 at 14.22.36

"SCOOTER'LAR SOKAKLARDA TERÖR ESTİREN BİR ARAÇ OLABİLİYOR"

Scooter'larla ilgili sorunlarla aktif şekilde mücadele eden ve Kadıköy bölgesindeki sorunu minumum seviyeye düşüren Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Samimi Haber'den İrem Çınar'a konuştu. Odabaşı, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

a4-o75s_cover

"Yeniliklere ve hayatı kolaylaştıran hiçbir teknolojik gelişmeye karşı değiliz. Ancak, en başından itibaren bunun bir düzen ve kurallar zinciri içerisinde kullanılması gerektiğini söylüyoruz. Muhataplarla günlerce toplantı yaptık. Asgari mutabakata vardığımız söylense de sorunlar devam ediyor. Paklanma ve Kadıköy’deki scooter sorununu Kadıköy’de yarı yarıya çözdüğümüzü söyleyebilirim. Şirket yetkilileriyle sürekli irtibat halindeyiz. Olumsuzlukları önce kendilerine bildiriyoruz, sorunu gidermelerini bekliyoruz.  Çağrımıza cevap alamadığımız durumlarda zabıta kanununa göre biz müdahale ediyoruz. Paralanma sorununu park yerleriyle kısmen çözmüş olsak da, kullanıcı ve yaya güvenliği açısından sorun, bütün şiddetiyle devam ediyor. Usulünce kullanınca toplum yararına olabilen bir aygıt, aksi olduğunda sokaklarda terör estiren bir araç olabiliyor. Öncelikle, yasal süreç hızlanmalı, bu araçların bir yönetmeliği ve elbette bir sınırı olmalı. Kendi tespit ettiklerimizin dışında ilçedeki scooter sayısını bilemiyoruz. Ne firma yetkilileri ne de bakanlıklar bu bilgileri belediyelerle paylaşmıyor. Oysa sorun, büyük ölçüde sorunu yaşayan yerel yönetimlerle çözülebilir. Kadıköy’de mücadelemiz devam edecek."

s-7beab4249c5a6a724c03aa2f1b5ad5f82120055c

PANDEMİDE POPÜLER HALE GELDİ
2018 yılından bu yana pek çok şehirde yoğun bir şekilde kullanılan elektrikli scooterlar, başlangıçta yasa boşluğundan kaynaklanan bir ivmeyle yayıldı. Özellikle trafiğin sıkışık olduğu bölgelerde, örneğin İstanbul gibi metropollerde, kısa mesafe ulaşımlarında tercih edilen bir seçenek haline geldi. Pandemi sürecinin etkisiyle daha da popüler hale gelen elektrikli scooterlar için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bir yönetmelik hazırlandı. Bu yönetmelik 14 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.

16 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE YASAK AMA...
Yönetmeliğe göre 16 yaşında küçükler, sırt çantasından fazla eşyası olanlar ve birden fazla kişinin elektrikli scooterları kullanması yasak. Ancak İstanbul sokaklarında bu yönetmelikte belirtilen kurallara hiç uyulmadığı net olarak görülüyor.

WhatsApp Image 2023-08-11 at 13.01.29 (2)

SÜRÜCÜLER KURALLARA UYMUYOR
Yönetmeliğe göre, 16 yaş altındaki çocuklar, sırt çantasından fazla eşya taşıyanlar ve birden fazla kişinin aynı anda elektrikli scooter kullanması yasaklandı. Ancak İstanbul sokaklarında, bu yönetmelikte belirtilen kurallara uyulmadığını net bir şekilde gözlemliyoruz.

BİR YILDA 800 DEN FAZLA KAZA YAŞANDI GENÇLER HAYATINI KAYBETTİ
Elektrikli scooterların yanlış ve kurallara aykırı kullanımı, geçtiğimiz yıl içerisinde bin 840 kaza olayına yol açtığı ortaya çıktı. Özellikle kaldırımları işgal eden bu scooter'lar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 153 numaralı Çözüm Merkezi servisi aracılığıyla gelen şikayetlere konu oluyor. Bu şikayetler, ilgili şirkete iletiliyor ve firma, scooter'larını kaldırmakla yükümlü tutuluyor. Aksi takdirde, şirkete cezai yaptırım uygulanıyor.

marti-sozcu_16_9_1594824207

KULLANICI SAYISI 3.5 MİLYONU AŞTI
Kullanıcı sayısının hızla arttığı elektrikli scooter pazarında, markalar da bir o kadar çoğalıyor. Türkiye'deki e-scooter sektöründe, kullanıcı sayısının 3.5 milyonu aşmasıyla birlikte hizmet veren marka sayısı da 10'u bulmuş durumda.

SEKTÖRÜN 2025'E KADAR 40 MİLYARA ÇIKMASI BEKLENİYOR
Dünyada hızla ilerleyen bu sektör, Türkiye'de de pandeminin etkisiyle değişen alışkanlıklar arasında hızla ivme kazanıyor.
Önümüzdeki beş yıl içerisinde bu sektörün büyüme potansiyeli oldukça yüksek. Beklentilere göre, 2025 yılına kadar bu hızlı büyümeyle birlikte sektörün değeri yüzde 80 oranında artarak 38.6 milyar doları aşacak.