Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) "The Game Plan 2024-2028 Strateji Raporu" lansmanı, Riva’daki Gençlik ve Spor Bakanlığı Kamp ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Lansmana, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul Valisi Davut Gül, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, Süper Lig, Trendyol 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig takımlarının başkan ve yöneticileri ile basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Artık Türk futbolunun stratejik planı var. Günü değil, geleceği kurtarmak için 13 Ocak 2023 tarihinde stratejik plan hazırlık çalışmalarına başladık. Stratejik planı olmayan dünyadaki üç federasyondan biri olarak hedefe giden yolda stratejinin önemini vurguladık. Büyük futbol ailemizin tüm paydaşlarının aktif katılımıyla 1,5 yıldır çalıştaylar düzenledik. Kulüp temsilcileri, futbolcular, hakemler, akademisyenler ve medya mensuplarının katkılarıyla bugün stratejik planımızı sizlerle paylaşabilir hale geldik. Aynı zamanda TFF Yönetim Kurulu üyelerimiz de sorumluluk alanları ile ilgili çalışmaları hakkında sizleri bilgilendirecekler. 1,5 yılda 42 çalıştay düzenledik. Futbol camiası olarak ilk defa bu kadar kapsamlı bir strateji belgesi ortaya koyuyoruz. Üstün potansiyelimizi ortak çalışma kültürü ve strateji ile birleştirdiğimizde arzu ettiğimiz kalıcı başarılar da gelecektir” dedi.

“Artık Türk futbolunun da bir stratejik planı var”

Başkan Büyükekşi, devamlılığın önemine değinerek, “The Game Plan mottosuyla 13 Ocak 2023’te başladığımız ilk çalıştaydan bugüne kadar 1,5 yılda 42 çalıştay düzenledik. Futbolun geleceğini kolektif bir ruhla yazdığımız 2024-2028 strateji raporumuz ile artık Türk futbolunun da bir stratejik planı var. Her konuşmamda vurguladığım gibi, ‘Taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir’. Süreklilik esastır. Bugün ektiğimiz tohumlar, gelecekte Türk futbolunun kronik sorunlarının çözümü olacaktır. Günü kurtaran değil, geleceği planlayan bir federasyon olarak çalışıyoruz. Hakem akademisi, altyapı akademilerinde Türkiye modeli, futbol gelişim planı, Süper Lig A.Ş., kadın futbolu stratejisi gibi projelerimizin yanı sıra milli takımlardaki yapılanmamız, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği, 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2026 UEFA Avrupa Ligi Finali ve 2027 UEFA Konferans Ligi finaline ev sahipliği yapma haklarını kazanmamız çalışmalarımızın sonucudur” şeklinde konuştu.

Mehmet Büyükeksi Çalıştay

“Türk futbolunun dijitalleşme sürecini başlattık”

Başkan Büyükekşi, ülke olarak hem kulüp hem de milli takımlar bazında yükselişe geçtiklerini belirterek, “Bu çalışmalarımız sayesinde Türk futbolunun yayın ve sponsorluk gelirlerinin de yeniden yükselişe geçmesini sağladık. Kulüplerimiz UEFA ülke puanı sıralamasında yükselişte. A Milli Futbol Takımımız da FIFA Dünya Sıralaması’nda yükseliyor. Türkiye yüzyılının dijitalleşme projeksiyonu ile Türk futbolunun da dijitalleşme sürecini başlattık. Strateji Komitesi Başkanımız ve 1. Başkanvekilimiz İbrahim Burkay ve yönetim kurulu üyelerimiz sizlere detaylı bir sunum yapacak. Stratejik planımızın oluşmasında katkısı olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim. Stratejik planımızın uygulanması, hayata geçirilmesi, sürdürülebilir ve devamlı olması için hepimize görev ve sorumluluklar düşüyor. Türkiye Futbol Federasyonu, bu bilinçle görevlerine kesintisiz olarak devam etmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise, “Futbol ailesinin içinde yetişmiş biri olarak, futbolumuzun stratejik planının sunulması çok önemli. Benden önceki Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu döneminde ele alınan bu projenin bugün icraata geçirilmesi önemli. Arkadaşlarımız çalıştılar ve Türk futbolu için çok önemli bir yola çıkıldı. Cumhurbaşkanımızın çalışmaları sonucunda ülke genelinde spor ve özellikle futbolda büyük atılımlar yapıldı” dedi.

Beşiktaş'ın stadı yenileniyor: "Bakanlıktan onay aldık" Beşiktaş'ın stadı yenileniyor: "Bakanlıktan onay aldık"

EURO 2024’te mücadele edecek A Milli Futbol Takımı’na başarılar dileyen Bakan Bak, “Biz kulüp ve sporcularımızın yanındayız. Gelen talepler üzerine takımlarımıza destek olmaya devam ediyoruz. Futbol bir endüstri. Altyapılar çok önemli. Kulüplerle iletişimimizi sürekli sürdürüyoruz. Önümüzdeki 4 yıl boyunca bu projenin takipçisi olacağız. Herkesi bu plana uymaya davet ediyoruz. Bu süreç bir başlangıç. Spor camiası olarak hep birlikte bu süreci olumlu ve işlevsel bir şekilde sürdüreceğiz. Çocuklarımız artık daha çok dünya kulüplerinde oynayacak. Bunun örnekleri var ama yeterli değil. Bu ülkenin insanları bunu hak ediyor. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından TFF 1. Başkanvekili İbrahim Burkay ve yönetim kurulu üyeleri proje hakkında bilgi verdi. Organizasyon, TFF Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından 'Stratejik Plan Raporu'nun Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a sunulması ve toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Editör: Yağız Atay