Yazıya başlarken en taze iki bilgiyle başlayayaım: Fetullah Gülen Barbaros Kocakurt ve Cevdet Türk yolu işbirliği ile çiftlikten kaçırıldı. Arabayla 20 dakikalık mesafedeki gizlenen bir eve götürüldü. Teröriatbaşı Gülen henüz sağ ve şimdi halifesini belirlemek için ikna sürecinde. Ama iç çekişme nedeniyle kaçıran gurup sıkıştı.

Halife kim olacak, pastayı kim paylaşacak?

Kaçıranlar Gülen'in vadesinin dolduğunu düşünüyor. Her islami grupta olduğu gibi FETÖ'de sonra ne olacak endişesi var. Kaynaklarımla iki gündür yaşananları ve gelen bilgileri konuştum. İşte durumu özetleyen yapılanmalar.

FETÖ'de dört yıldır bir çekişme var. İpleri koparan röportajın sahibi Ahmet Dönmez yenilikçi olarak bilinen grubun içindeydi. Dayak hadisesi mafya işi gibi gösterildi ama aslında dayak, "şefkat tokadıydı!" Yani içerden atıldı. Ahmet Dönmez ve yenilikçiler, "Hocaefendi iyi ama çevresi kötü yönlendiriyor" görüşü etrafında toplanıyoerlardı. Ama şimdi yeğen bu algıyı çökertti.

Büyükçelebi planı

Gülen'i kaçırıp adeta rehin alan grubun hedefi sağlığında ona vekilini açıklatmak. Şura ve ya istişare heyetiyle bu yapının yönetilemeyeceğinin farkındalar. Çünkü hesaplaşma gergin geçebilir. Belki kan bile dökülebilir. O zaman tepki çekmeyecek halife lazım. Grubun kafasındaki isim İsmail Büyükçelebi. Hırsı olmayan vasat abilerden olması nedeniyle Büyükçelebi'ye tabandan tepki gelmeyeceğini düşünüyorlar. Grubun operasyon elemanları Cevdet Türkyolu ve Barbaros Kocakurt. Ama yeğen Gülen bu ikiliye şimdiye kadar çok zarar verdi.

ABD mi Avrupa mı kazanacak?

Tabi bu paylaşımda CIA ve FBI'ın tercihleri önemli olacak. Mustafa Özcan hem FBI hem de CIA ile bağlantıya sahip. Bir iddiaya göre FETÖ'nün eski en kuvvetli imamı Kemalettin Özdemir FBI ile güçlü ilişkiye sahip. Bunlar istihbarat analizleri net olarak delillendirmek zor. Ama zamanında FBI'ın Gülen'in vize almasında zorluk çıkarması ve Kozanlı Ömer olarak bilinen Osman Hilmi Özdil'i hedef seçilmesi dikkat çekici.

Mustafa Özcan aynı zamanda örgütün parasal gücüne hakim. Her ne kadar toplanan himmet azalmış olsa bile kurban karşılamaya yetmese de yatırımlar Özcan'ın denetiminde. Para gücünün elinde bulunması bu grubu avantajlı hale getiriyor. Mustafa Özcan aynı zamanda Alman Gizli Servisi BND'nin koruması ve gözetimi altında. Necip Hablemitoğlu Suikasti-Enver Altaylı-Mustafa Özcan ilşkisi ve Almanya'nın rolü hala aydınlatılamadı. Enver Altaylı'ya cezaevindeki rutin Alman bürokrat ziyareti dikkat çekici. Aynı şekilde Altaylı'nın Rus Gizli Servisi (FSB) bağlantısı önemli. Yani Mustafa Özcan yapılanması BND ve FSB için paha biçilemez bir istihbarat alt yapısı anlamına geliyor. CIA'nın buna kayıtsız kalması düşünülemez. Akın İpek eğer Mustafa Özcan tarafında yer alırsa dengeler tamamen değişebilir.

Fetullah Gülen Feto Katil

Gülen ölünce kerameti kim gösterecek?

Bir istihbarat uzmanına göre FETÖ'deki son durum şöyle;


Gülen'i kuşatanlar yapılanmada etkin


Mustafa Özcan paraya hakim ve mahrem uzmanı


Geçtiğimiz günlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında iddianame hazırlanan Kemalettin Özdemir babasından gelen durumla işin ilim kanadında.

Beklentiye göre her grup kendi gücünü gösterecek. İlk gruptakiler bir keramet iddiasıyla ortaya çıkabilirler. Gülen ezoterik bir örgüt alt yapısı inşa etmiş durumda. Halley kuyruklu yıldızı bir simge mesela. Ezoterizm, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstat tarafından sadece …