Samimi Haber Özel
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile Suriyeli sığınmacıların memeleketlerine dönüşü için geliştirilen Halep modeli devreye alındı. Buna göre güvenli bölgelerde işletmeler tesis edilecek, evine dönen Suriyeli sığınmacıya iş imkanı sağlanacak.
Ortadoğu ve Suriye Politikaları Uzmanı Musa Özuğurlu, sığınmacıların bir kısmının buna razı olabileceğini kaydediyor.
Özuğurlu, konunun gerek sığınmacılar gerekse Suriye Hükümeti açısından bazı sorunlar taşıdığı kanaatinde.

"KONYA'DAN GÖÇMÜŞ, EDİRNE'YE GİT DENİYOR"
Maddi imkan sağlanabilirse razı olabileceklerini kaydeden, Özuğurlu, "Şöyle düşünün, Konya'dan göçmüş bir aileye, Edirne'de oturun deniliyor.
Oysa sığınmacılar, kendi memleketlerine dönmek ister."

HALEP MODELİNE RAĞBET OLMAZ!
Özuğurlu, her ne olursa olsun, Halep modelinin sığınmacılar açısından çok kabul edilebilir olmadığını kaydediyor. 
Bir yerlerde toplu konut yapılacağını ve aslında  konut yığını olacağını belirten Özuğurlu, yeterli sosyal donatılardan yoksun aynı yapılaşmada, onbinlerce kişinin yaşamasının yaratacağı sorunlu görüntüye dikket çekiyor.
"Rekreasyonunun yapılmadığı yerlerden söz ediyoruz. Anımsanacağı üzere, daha önce de, briket evler yapıldı. Ama rüzgardan yıkılacak evlerdi. Cazip olmadı."

İŞ İMKANI SAĞLAMAK KOLAY DEĞİL!
Türkiye'de yeni iş alanı açılamazken, söz konusu güvenli bölgelerde iş imkanı açılmasının kolay olmadığını kaydediyor.
Türkiye'de yatırım yapan Suriyeli iş insanlarının ihracata yöneldiklerini belirten, Özuğurlu, orada planlanan demografik yapının yeni bir özerk bölge yaratma riski olduğunu kayderek, "Bu da Suriye toplumunun dokusuna ters bir yapı. Evlerin Katar finansmanında yapılması da başka bir sorun. Suriye yönetimi ile Katar'ın arası bozuk, en fazla Suriye bu projeyi geçici olarak kabul edebilir" tespitini yapıyor.

"PROJE, SURİYE İLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLSÜN!"
İşe yaraması için, Halep modelinin, Suriye'ye danışılarak yapılmasında fayda olduğunu belirten Özuğurlu, üçüncü faktörün, Suriye yönetiminin en büyük korkusu olduğunun altını çiziyor!

"SURİYE, TÜRKLEŞEN YAPIDAN ÜRKÜYOR!"
"Türkiye'nin hakim olduğu yerlerde, devlet memurları, belediye hizmetinden; kışın yapılacak mazot yardımına; kullanılan para biriminin TL olmasına kadar ki bir yapı var. Bunu Suriye Türkleştirme olarak değerlendirerek, Türkiye'nin Suriye'den çıkmasını istiyor.
Yeni açılacak yerlere de bu uygulanacak. Suriye'nin bunu kabul etmesi mümkün değil."

NİYE HALEP MODELİ?
Modele adını veren, Halep'in, sadece Suriye'nin bir dönem refah seviyesi yüksek sanayi kenti olmasına bağlayan, Özuğurlu, yeni model ile yapılacak bölgenin algısının mülteci kamplarından daha ileride olmadığına işaret ediyor.