Cumhur Altıok yazıyor

CHP’nin Meclis yönetimi değişiyor. CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal’ın Afyonkarahisar Belediye Başkanı seçilmesinin ardından boşalan koltuk için kıyasıya bir yarış olması bekleniyor.

Ortaya çıkan tablo parti içindeki tarafların Meclis grubundaki gücünü de ortaya çıkaracak…

CHP'den 5 milletvekili yerel seçimde aday oldu. CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal Afyonkarahisar’dan, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Malatya’dan, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere Adıyaman’dan, Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal Kırıkkale’den, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı Kastamonu'dan aday oldu. Ağbaba dışındaki isimler ise başkanlık yarışını kazandı. CHP’nin 129 olan sandalye sayısı 125'e düştü.

Meclis 16 Nisan’da açılacak… CHP’nin Köksal’dan boşalan Grup Başkanvekilliği koltuğu için seçim yapması gerekecek. Bunun için milletvekillerinin katılacağı bir seçim yapılacak. Ortaya çıkan oylama yerel seçim sonuçlarının parti içindeki gruplara nasıl etki ettiği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in istediği ismin seçilip seçilmeyeceğinden anlaşılacak…

Ocak ayında idari amir seçimi yapılmış ve Özel istediği ismi bu göreve taşıyamamıştı. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen milletvekilleri tarafından açık ara farkla bu göreve seçilmişti. Özel’in ekibinde yer almayan milletvekili Ali Mahir Başarır’ında gitmesini istiyor. Yani bir güven oylaması da talep edilebilir. 

Benim için de ‘Cumhurbaşkanı adayı kim olacak’ tartışmaları için erken. Daha dört yıl var. Kim bilir Türkiye ve CHP’de neler yaşanacak. Ancak doğru analiz edebilmek için şimdiden yapılan hamleleri iyi değerlendirmek gerekiyor. Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için ya 120 milletvekilinin imzasını almanız ya da 100 bin imza toplamanız gerekiyor. 

İbrahim Reisi'yi İHA buldu! İbrahim Reisi'yi İHA buldu!

Milletvekillerinden destek alamayan ismin 100 bin imza ile partinin tam desteğini alamadan adaylaşması gerekecek. Bu nedenle de grup başkanvekilliği görevine kimin kaç oyla geleceği bu anlamda da önem taşıyor…