Kader Çelebi

Türk Rock Müziği'nin Kraliçesi Şebnem Ferah'ın sahnelere döneceği kesinleşti. 'Sil Baştan''Mayın Tarlası''Çakıltaşları' ve 'Hoşçakal' gibi hit şarkıları seslendiren birçok ödüle layık görülen Ferah'ın sahnelere döneceğini bu akşam Harbiye Açıkhava'da konser veren Cem Adrian açıkladı.

Kendi çalışmalarının yanısıra birçok usta sanatçının özel albümlerinde güçlü sesiyle yer alan Şebnem Ferah, son olarak 2018 yılında 'Parmak İzi' albümüyle sevenlerine müzik ziyafeti çekmişti. Uzun bir süredir ekranlarda yer almayan ve konser organize etmeyen sanatçıdan hayranlarını sevindiren haber geldi. Haberi Harbiye Açıkhava'da konser veren Cem Adrian verdi. 

Cem Adrian binlerce hayranının doldurduğu Harbiye Açıkhava'daki konserinde "Şebnem Ferah'tan bir şarkı söylemek istiyorum, bu sene sahneye dönüyor" ifadelerini kullandı ve ardından Şebnem Ferah'ın "Bu aşk fazla sana" şarkısını seslendirdi. 

Böylece Türk Rock Müziği'nin Kraliçesi  Şebnem Ferah'ın sahnelere döneceği de kesinleşmiş oldu. 

cemmm

NE OLMUŞTU?

Pandemi sırasında eve kapanan ve aylarca neredeyse hiç dışarı çıkmayıp kimseyle de görüşmeyen Şebnem Ferah o dönemden bu yana hayranlardan da uzak kalmıştı. 

'Şebnem Ferah müziği bıraktı mı?''Artık sahnelere dönmeyecek mi?' tartışmaları her geçen gün alevlenmiş döneceği şeklinde haberler de yapılmıştı. Ferah ile ilgili en net bilgiyi bu akşam Cem adrian vermiş oldu.

ŞEBNEM FERAH KİMDİR?

Üsküp’ten Yalova’ya göç eden bir ailenin üç kızından en küçüğü olarak, 12 Nisan 1972 tarihinde Yalova’da dünyaya gelen Şebnem Ferah’ın müziğe olan ilgisi 5-6 yaşlarında başladı. Ailesinin de desteğiyle o yaşlardan itibaren müzikle içiçe olan Ferah’ın ailesinde zaten hemen hemen herkes müzikle iç içeydi. 

şebnem5

İlkokulda mandolin ve solfej dersleri almaya başlayen okul orkestrasında da solistlik yapan Ferah liseyi Bursa Özel Namık Sözeri Lisesinde yatılı bir öğrenci olarak okudu.

Şebnem Ferah’ın müzik hayatı daha sonra okul orkestraları ve küçük topluluklarla devam etti. Lise yıllarında “Pegasus” adlı grubuyla beraber çalışan ama kafasında bir kız grubu hayali olan Ferah, 80’lerin ortasında Bursa’da açılan bir stüdyo sayesinde Sedat Yıldırım Sarıca ile tanıştı ve bu hayalini 1988 yılında kurduğu “Volvox” grubuyla gerçekleştirdi. 

ODTÜ EKONOMİ'Yİ BIRAKTI

Müzik ile daha yoğun ilgilenebilmek için ODTÜ Ekonomi Bölümü’nü 2. sınıftan terk eden Ferah daha sonra İstanbul’a gelince İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne kaydoldu. Dr. Skull’un emeklilik konserinde Özlem Tekin ile birlikte ön grup olarak çıktılar. 

şebnem 4

1994 yılında Volvox grubunun dağılması sonucu Şebnem Ferah bireysel çalışmalarına başladı. Onno Tunç ve Sezen Aksu ile karşılaşmasıyla müzik yaşamında yeni bir sayfa açıldı. 

PROFESYONEL MÜZİK HAYATI VE ALBÜMLERİ

3 oktavlık bir ses aralığına sahip Şebnem Ferah 15 Kasım 1996'da “Kadın” adlı ilk solo albümünü Sezen Aksu ve Onno Tunç’un da destekleriyle Raks Müzik’ten çıkardı. Bu albümünde İskender Paydaş, Tarkan Gözübüyük ve Demir Demirkan’la çalıştı. İlk klibini “Vazgeçtim Dünyadan” adlı parçasına çekti. 

Gerek kaset ve CD satışları gerekse video klibiyle uzun süre listelerde bir numara olarak boy göstermiş ve daha sonra “Yağmurlar”, “Bu Aşk Fazla Sana” ve “Fırtına” adlı şarkılarına klip çekti. İlk solo konserini ise 4 Nisan 1997’de İzmir Ege Üniversitesinde yaklaşık 6 bin kişiden oluşan büyük bir kalabalığa verdi. İzmir’deki konserin ardından Türkiye’nin çeşitli yerlerinde konserlerine devam etti. 

1998 yılında ablası Aycan Ferah’ı kaybetti. Üzüntülü bir dönemin ardından, 2,5 yıllık bir aradan sonra 30 Haziran 1999’da “Artık Kısa Cümleler Kuruyorum” adlı ikinci albümünü çıkardı ve 10 Temmuz 1999 Perşembe günü ikinci albümünün ilk klibi “Bugün” müzik kanallarında yayınlandı. 

1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos depreminde babası Ali Ferah’ı yitirdi. Acılarını hafifletmek için müziğe daha da sıkı sarıldı. 18 Ekim 2001 tarihinde “Perdeler” adlı üçüncü albümü yayınlandı. 

şebnem ferahhhh

24 Nisan 2003’te “Kelimeler Yetse” adlı albümünü dinleyicilerine sundu. 28 Nisan 2003’te bu albümünün ilk videosu “Ben Şarkımı Söylerken” müzik kanallarında yayınlanmaya başladı. Bu albümden çekilen diğer video klipler ise sırasıyla “Mayın Tarlası” ve “Gözlerimin Etrafındaki Çizgiler” oldu.

21 Haziran 2005’te Tarkan Gözübüyük prodüktörlüğünde 5. albümü “Can Kırıkları”nı yayınlayan Şebnem Ferah, ilk klibini de albümle aynı ismi taşıyan şarkısı “Can Kırıkları”na çekti. Önceki albümlerine oranla sert soundu ile dikkat çeken albümünün, 29 Temmuz 2005 günü Parkorman’da gerçekleşen gala konseriyle yeniden dinleyicileri ile buluştu.

 “Çakıl Taşları”na ikinci video çekildi. Yaklaşık 1 sene sonra “Hoşçakal” şarkısının video klibi Gürcan Keltek yönetmenliğinde Dijital Sanatlar ekibi tarafından çekildi ancak gösterime girmedi ve Ferah’ın yapımcı şirketi Pasaj Müzik tarafından videoya yayın yasağı getirildi. Aradan geçen uzun bir zaman sonra ise video internete düştü.

10 Mart 2007 tarihinde Bostancı Gösteri Merkezi’nde Orhan Şallıel yönetimindeki “Istanbul Symphonic Project” orkestrası eşliğinde verdiği konserinin DVD’si ve iki CD’den oluşan performans albümü 7 Eylül 2007 tarihinde satışa sunuldu. Bu DVD ile Türkiye’nin “en çok satan Konser DVD’si” unvanını aldı. 

şebnem ferah2

PowerTürk 2008 Müzik Ödülleri’nde ise “En İyi Kadın Sanatçı” ve yine “En İyi Konser” ödüllerini aldı. En popüler pop müzik sanatçılarını geçerek, rock müzik adına Türkiye’de yeni bir dönemin başladığını gösterdi.  6 Temmuz 2008’de Masstival 2008 kapsamındaki konseriyle konserlerine ara vererek yeni albüm çalışmalarına başladı. Ayrıca kendisine TRT tarafından Eurovision 2009 ve 2010 için teklif gönderilse de Şebnem Ferah bu iki teklifi de kabul etmedi. 

16 Aralık 2009 tarihinde “Benim Adım Orman” albümü müzik marketlerindeki yerini aldı. Albüm satışa çıktığı ilk hafta listelere 1 numaradan giriş yaptı. İlk video klip “Yalnız” adlı şarkısına çekildi. 2. video klip “Eski” isimli şarkısına çekildi. Albüm ve sanatçı beklenen soundundan yumuşak, derin, alabildiğine karamsar temalarla dolu olduğu yönünde eleştiriler aldı.

şf

Sanatçının annesi, İfadet Ferah 2 Temmuz 2011’de Yalova’da öldü.

Bir röportajında şöyle der:

“Bunlar hepimizin yaşadığı ya da yaşayacağı şeyler. Ölümleri kabullenmek elbette kolay değil, çok kısaca anlatılabilecek bir konu da değil. Ancak hayatın parçası. İnsan her gün bir şeyler öğreniyor ve hayatın öyle garip bir dengesi var ki siz isteseniz de, istemeseniz de devam ediyor. Ve daha çok güçleniyorsunuz. Kırılganlığa gelince; ben zaten kırılganlığın sonradan ortaya çıkan bir şey olduğuna inanmam, belki bazı faktörler sebebiyle artıyordur; ama bence herkes biraz kırılgandır, herkes biraz hassastır.”

ŞEBNEM FERAH ALBÜMLERİ

Kadın – 1996

Artık Kısa Cümleler Kuruyorum – 1999

Perdeler – 2001

Kelimeler Yetse – 2003

Can Kırıkları – 2005

10 Mart 2007 İstanbul Konseri – 2007

Benim Adım Orman – 2009

Od – 2013

ŞEBNEM FERAH TURNELERİ

Kadın Albüm Turnesi – 1997

Pepsi Cola Anadolu Turnesi – Kenan Doğulu ile

Artık Kısa Cümleler Kuruyorum Albüm Turnesi – 1999

Fanta Turnesi – 2002 Teoman ile

Fanta Turnesi – 2003 Teoman, Mor ve Ötesi ve Çilekeş ile

Coca-Cola Soundwave Turnesi – 2006 Cem Köksal ve Joe Lynn Turner ile

KoçFest – 2007

KoçFest – 2008 Hayko Cepkin ile 14 Şehir

Benim Adım Orman Albüm Turnesi – Ocak – Mayıs 2010

Fanta Gençlik Festivali Turnesi – Haziran – Temmuz 2010

Türkiye Turnesi – 12 Mart – 22 Nisan 2011

Vodafone Free Zone Turnesi – 2011 Hayko Cepkin, TNK, Badem ve Aylin Aslım ile

Vodafone Free Zone Turnesi – 2012

Vodafone Free Zone Turnesi – 2013 Teoman, Bülent Ortaçgil, TNK ve Can Bonomo ile

Fanta Gençlik Festivali Turnesi – 2013 Emre Aydın ve Kenan Doğulu ile