Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, Marmara Denizi açıklarında gerçekleşti. Depremin derinliği 11.18 kilometre olarak belirlendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, olası bir depremin hangi bölgede gerçekleşebileceğini gösteren grafikleri paylaştı.

Teşvikiye açıklarında stresin bulunduğunu ve risk taşıyan bölgenin mor olarak belirtilen alanda olduğunu ifade eden Üşümezsoy, İstanbul ile Yalova fayları arasında bir ilişki olmadığını belirterek, Kuzey Marmara'daki kıyı faylarının büyük İstanbul depreminin beklendiği yerler olmadığını vurguladı.

Depremlere karşı hazırlıklı olmak ve alınması gereken tedbirleri bilmek, can kaybı ve yıkıma neden olabilecek riskleri azaltacağına dikkat çeken Üşümezsoy şunları söyledi: "Depremler, özellikle Türkiye gibi aktif fay hatlarına sahip ülkelerde sık sık yaşanan doğal afetlerden biridir. Bu nedenle, deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşların depreme hazırlıklı olmaları son derece önemlidir. Deprem sırasında çevredeki yapıların zarar görmesi ve can kaybı yaşanması gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşmak mümkündür. Ancak, alınacak bazı önlemlerle bu riskler azaltılabilir. Örneğin, deprem anında güvenli bölgelere yönelmek, evlerde bulunan eşyaları sabitlemek, acil durum çantaları hazırlamak gibi tedbirler alınabilir."

Üşümezsoy, 2005 yılındaki durumu, 17 Ağustos Depremi'ndeki durumu ve olası yeni bir depremin stres boşalım sonrasındaki durumunu simülasyon grafikleriyle anlattı. "Bozburun Fayı'nın Gemlik Körfezi'ne kadar uzanan riskli bir bölge olduğunu" belirten Üşümezsoy, Çekmezliğe doğru uzanan düşey fayın Kuzey Anadolu Fayı'nın ikincil kollarından biri olduğunu ve İstanbul'un kıyıları ile Armutlu kıyıları arasındaki fayların büyük İstanbul depreminin beklendiği yerler olmadığını vurguladı.