Şeyh Said tartışması sürüyor.

TV100’de Candaş Tolga Işık’ın “Az Önce Konuştum” programına konuk olan CHP lideri Özgür Özel de gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmelerde Şeyh Said tartışmasına dahil oldu.

Özel Şeyh Said tartışmasında dair şu ifadeleri kullandı: "Biz CHP olarak, cumhuriyete, cumhuriyetin kurucu kadrolarına, kurucu babalarına saygılıyız. Cumhuriyetin geçmiş döneminde yaşanmış acılar varsa bu acıları tartışmanın sıcak siyasetin alanı değil, tarihçilerin alanı olduğunu değerlendiriyoruz. Bu mevzu ile ilgili sürekli dönüp dönüp yaraları kaşımanın kimseye faydası olmadığını düşünüyoruz.

Şeyh Said isyanı, kendi konjonktüründe Cumhuriyet’e karşı bir ayaklanma. Ama bu ayaklanmanın bastırılması sırasında oluşmuş acılar, bugün bazı torunların kalbini acıtıyorsa o acıya saygılı olmak gerekir. Ama tarihten ders çıkartmak lazım, husumet çıkartmamak lazım."

Özel’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

KILIÇDAROĞLU

“Kılıçdaroğlu ile son görüşmemizde ne aday ve ne şehir ismi geçti. Filistin üzerine uzunca konuştuk. Genel başkan, Batı’nın bu konuya yaklaşımı üzerinde bilgi verdi. Aktif siyasetten uzak kalmaya çalıştığını, farklı şeyler okumaya çalıştığını söyledi. Kızı EYT’den emekli olmuş. Çok samimi bir sohbet oldu. CHP’nin eski genel başkanlarının hepsi bir hazine. Elbette danışırım.

TANJU ÖZCAN

“Kemal Kılıçdaroğlu’nu aradım ‘Sayın Genel Başkanım Tanju Özcan’la ilgili süreç bu, bana bildirilen de; İl Başkanı, “Biz Kemal Bey’i ziyaret etmiştik, affederiz demişti” dedi. Bu doğruysa bunu 100 yıl affı kapsamında değerlendireceğiz ama sizin gönlünüz kırılacaksa böyle bir şey yapmam’ dedim. Genel Başkan da ‘Sorun yok ama sana tepki gösterenler olabilir, istesen bir temayül yoklaması yap elini güçlendir’ dedi. Ben de ‘Siz affettiyseniz ben kendimle ilgili riski alırım’ dedim.

“DEM PARTİ'Yİ ZİYARET EDECEĞİM"

“DEM Parti’ye nezaket ziyaretine gideceğim. Ben genel başkan seçildim, eş genel başkanlar beni arayıp tebrik etti. Bu aşamada adaylarla ilgili bir gündemimiz yok.

“Hiçbir partiyle seçim ittifakına kapalı değilim. Partim için en iyi sonucu almak istiyorum. Bütün partilerle ve üyeleriyle büyük bir ittifak oluşturmanın Türkiye’nin yararına olduğunu düşünüyorum.

CUMHURİYET DÖNEMİ

“Bugünkü gibi iletişim olanaklarının olmadığı, verilen emirlerin takibinin yapılamadığı, bir sürü zorluğun olduğu dönemlerde; yaşanmış birtakım rahatsızlıklar, üzüntüler varsa bunu Atatürk’e mal etmek, Cumhuriyet’e mal etmek, bunu CHP’nin sırtına yük gibi vurmak kimsenin haddi değildir.

“CHP, Cumhuriyet’i kurduk deyince; ‘O zaman başka parti mi vardı hep beraber kurduk’ Kurtuluş Savaşı deyince bizim dedelerimiz de oradaydı.” CHP çok partili rejime geçti, ülkeyi demokratikleşirdi deyince ‘O zaman bizde vardık” Geçmişle ilgili tartışmalı bir yer olunca bunun yükü CHP’ye. Nerede bu yoğundun bolluğu? Bu ezberleri bırakacaklar.

“Cumhuriyet’in herhangi bir evresinde yaşanmış hak ihlalleri varsa, acılar varsa; o acıları anlamaya, meseleyi de tarihçilere bırakmayı doğru bulurum. Sıcak siyasette acıların üstünde tepinmenin bu ülkeye ne faydası var?”

İYİ PARTİ İLE İTTİFAK

Ben üstüme düşeni yaptım. Türkiye bizden fedakârlık, iş birliği bekliyor o açıdan ben bir umut bekledim hala daha da umudumu kaybetmiş değilim. İttifak o geniş kapsamda olmaz ama yerele yetki verebilirim.”

MUHARREM İNCE'DEN TEPKİ

Öte yandan Özel'in bu açıklamasının ardından Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce "Şeyh Sait haindir. Bu konuda çok netim. Ben, Mustafa Kemal Atatürk'ün tarafındayım!" dedi.