Erdoğan: Çip fabrikası kuracağız Erdoğan: Çip fabrikası kuracağız

Nevşehir Belediye Meclisi, Haziran ayı olağan toplantısında önemli bir karara imza attı. Belediye Meclisi'nin aldığı kararla, Nevşehir Borsa Kavşağı'nın ismi 'Abdullah Çatlı Meydanı' olarak değiştirildi. Belediye Başkanı Rasim Arı, kararı kamuoyuna Kapadokya Güzel Atlar Diyarı Kayaşehir Festivali lansman toplantısında duyurdu.

"Bu Şehir Kendi Evlatlarına Sahip Çıkıyor"

Toplantıda konuşan Başkan Arı, “Bu şehrin meclis üyeleri kendi evlatlarına nasıl sahip çıktığını 28 yıl sonra ortaya koymuştur” diyerek, kararı savundu. Abdullah Çatlı’nın ağabeyi Zeki Çatlı’nın da hazır bulunduğu toplantıda, Arı şehrin beklentilerine uygun hareket ettiklerini belirtti. "Borsa Kavşağı’nın ismi Abdullah Çatlı Meydanı olarak değiştirilmiştir. Bu şehrin insanlarına sesleniyorum; sizin beklentilerinize uygun şekilde tavır alan belediye başkanına ve meclis üyelerine sahip çıkmak sizin göreviniz" dedi.

Abdullah Çatlı Kimdir?

abdullah çatlı

Abdullah Çatlı, 1977'de Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı, 1978'de ise Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı oldu. Çok sayıda siyasi cinayet, bombalama, kahve taranması ve hapisten adam kaçırma olaylarının düzenleyicisi olarak suçlandı.

11 Temmuz 1978'de, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bedrettin Cömert'in öldürülmesi nedeniyle hakkında tutuklama kararı verildi. 23 Ağustos 1978'de, Sakarya'da Nevzat Bor ile birlikte yakalandı ve gözaltına alındı, ancak serbest bırakıldığı iddia edildi. Çatlı, 9 Ekim 1978'de Bahçelievler'deki 7 TİP'linin katledilmesi olayının planlayıcısı olarak tutuklama kararı ile arandı.

1979'da İstanbul'a yerleşen ve sahte kimlik kullanan Çatlı, burada silah ve uyuşturucu kaçakçıları ile yakın ilişkiler kurdu. Mehmet Ali Ağca'nın hapisten kaçışını organize etti ve Ağca'ya sahte pasaport temin etti. 12 Eylül darbesinden sonra yurtdışına çıktı ve Papa suikastının tertipçilerinden biri olarak suçlandı.

1983'te ASALA'ya karşı MİT ile işbirliği yaptığı iddia edildi. 1984'te Paris'te eroin ile yakalandı ve hapse mahkum edildi. 1985'te Papa suikastı davasında tanıklık yaptı. 1990'da İsviçre'deki cezaevinden kaçtı.

1993'te Türkiye'ye dönen Çatlı, sahte kimlikle gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. PKK finansmanı olarak görülen işadamlarına yönelik operasyonlarda yer aldı, Ömer Lütfü Topal cinayeti ve çeşitli suçlarla ilişkilendirildi.

3 Kasım 1996'da Susurluk'ta trafik kazasında öldü. Üzerinde sahte kimlikler, silah ve kokain bulundu. Nevşehir'deki cenaze törenine birçok tanınmış isim ve 4500 kişi katıldı. Tabutu Türk bayrağına sarılarak defnedildi.

Editör: Elif Erbay