Migren atakları yoğun ve dayanılmaz baş ağrısına neden oluyor. Dolayısıyla Ramazan migren hastaları için zor geçiyor. Peki, Ramazanda migren hastaları ne yapmalı?

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, migren hastaları için iftar ve sahur önerilerinde bulundu. İşte migrenin nedenlerinden migren için tüketilecek besinlere kadar tüm detaylar...

Migreni olanlar iftarda mutlaka bunu tüketmeli!

RAMAZANDA MİGRENİN NEDENLERİ

Açlık ve uykusuzluğun migren üzerindeki olumsuz etkileri bilinmektedir. Ramazan ayında da migren hastalarının ataklarında kötüleşme görülebilir ve oruç tutmak hasta için güç bir duruma gelebilir. Migren hastaları şu hususlara dikkat ederlerse atakları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilirler.

Hipertansiyon hastaları farkında değil Hipertansiyon hastaları farkında değil

Migreni olanlar iftarda mutlaka bunu tüketmeli!

RAMAZANDA MİGRENE NE İYİ GELİR?

  •  Bol sıvı almak

Susuzluk migren atağını tetikleyebilen bir faktör olduğu için iftar ile imsak arasındaki dönemde bol sıvı tüketilmesi önerilir.

  • Tüketilen besinlerin özelliklerine dikkat etmek

İşlenmiş ve çok şeker içeren gıdalar tüketildiğinde yükselen kan şeker seviyesinin bir anda düşmesi migren atağını tetikleyebilir. Bu yüzden tatlı gıdalar tüketmek yerine proteinden zengin ve yavaş salınım ile enerji veren gıdalar (Et, yumurta, fasulye, kuruyemiş, tam buğday içeren ekmek vb) tercih edilebilir.

  • Kafein

Normal zamanda çok kafein tüketen birinin Ramazan ayında aldığı kafein oranı da belirgin şekilde düşeceğinden, kafein yoksunluğuna bağlı ağrıları tetiklenebilir. Bu nedenle, Ramazan öncesinde kafein tüketimini azaltamayan kişiler, bol sıvı almak kaydıyla, sahur zamanında biraz kafeinli içecek tüketebilir.