Putin mesajında "Önümüzdeki yıl Moskova ve Ankara, Avrasya kıtasında güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi adına, dost halkların yararına çeşitli alanlarda verimli işbirliğini, ikili siyasi diyaloğu geliştirmeye devam edecek.” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak yılın son günü Çin'den gelen bir haber, Avrupa'da da şaşkınlıkla karşılandı. Çinli yayın Tencent, Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki davranışının Putin tarafından "Rusya'ya ihanet" olarak nitelendirildi. AB News da bu gelişmeyi "Putin Erdoğan'ın eylemlerine kızdı" şeklinde haberleştirildi. AB News'taki yorum haberde, "Bu haber Türkiye ile Rusya arasındaki karmaşık ilişkilerde önemli bir değişime işaret ediyor.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler hem yakınlık hem de mesafe aşamalarıyla karakterize edilen her zaman karmaşık olmuştur. Ancak Ankara'nın Karadeniz'deki son eylemleri, iki ülke arasında giderek büyüyen bir dostluğun olduğu bir ortamda sürpriz oldu." denildi. 

"İNGİLİZ MAYIN GEMİSİNE İZİN VERİLDİ" İDDİASI 

Milli Piyango 19 Mayıs özel çekilişinde büyük ikramiye 80 milyon lira (19 Mayıs 2024) Milli Piyango 19 Mayıs özel çekilişinde büyük ikramiye 80 milyon lira (19 Mayıs 2024)

Çinli Tencent'taki haber ve yorumda,  Türkiye'nin geçen yıl askeri gemilerin İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan Karadeniz'e geçişine yasak getirdiği hatırlatıldı. Ankara'nın yakın zamana kadar bu bölgedeki seyrüseferi düzenleyen Montrö Sözleşmesi'ne başarıyla uyduğu belirtildi. Ancak yakın zamanda bir İngiliz mayın tarama gemisinin bu boğazlardan geçmesine izin verilmesinin Putin'i kızdırdığı ileri sürüldü.