Hürriyet'ten Hakan Gence MasterChef Esra ile zorlu yaşamını konuştu.İşte o pörortaj;


‘MasterChef Türkiye All Star’da (TV8) en iyilerle yarıştın ve zafere ulaştın. Birincilik sana ne ifade ediyor?

Birincilik bana mücadele, başarı ve azmi ifade ediyor. Mücadele etmek ve inanmak önemli.

Dokuz ay önce yarışmaya başladığında kazanıp kupayı kaldıracağını tahmin ediyor muydun?

İlk gün o stüdyoya inanarak girdim. Çünkü kendi sezonumda elendikten sonra hiç bırakmadım, pes etmedim, sürekli çalışmaya devam ettim. Uykudan, gezmekten fedakârlık ettim, şimdi de meyvesini topladım. Yarışmada bu işin okulunu okuyup eğitimini alanlar vardı ama bence mutfakta güzel şeyler yapabilmek için pratiğe
çok ihtiyaç var. 45 yaşımdayım, 7 yaşımdan beri mutfaktayım.

65A2863B2604C87B208A5A14

Sence sen neden kazandın?

Psikolojimi iyi yönetmek büyük etken. Eski şampiyonlar, ikinciler, üçüncüler, dördüncüler vardı... Kendi sezonuna dokuzuncu olarak veda etmiş tek yarışmacı bendim. O psikoloji enteresan bir durum. Eski ikinciler, kupayı almaya bir adımları kalmışken alamamışlar, “Bu sene kupayı alacağız” diyorlardı. Kafamı çeviriyordum, öteki finalistler “Biz alacağız” diyordu. Kendime ‘Esra sen inanmaya ve yemek yapmaya devam et. Üzülsen de kafana takma, düşsen de kalk, yürümeye devam et’ dedim ve psikolojimi iyi yönettim. 

Seni yemek eğitimin olmadığı için biraz hafife mi aldılar?

Beni tehlike olarak algılamadılar, kolay lokma gördüler. “Esra Abla eğitimsiz, evinin mutfağından geliyor. Eski yarışmadan dokuzuncu ayrıldı” dediler. Sürekli potaya giriyordum ama 13 potadan da çıktım. Eren (Kaşıkçı) artık bana “Potaya fısıldayan kadın” diyordu.

Sonuç açıklanırken Tahsin (Küçük) bayılınca ne hissettin?

Önce anlamadım, bana çarpınca ve onu tutunca baktım buz gibi terliyor. Herhalde çok stres yaptı, bütün gün de hiçbir şey yememişti. Gerçekten çok üzüldüm. Hem benim rakibim hem çocuğum yaşında.. Bir anne olarak annesinin ne hissedebileceğini de düşündüm.

Önce ‘Yemekteyiz’e katılmış, birinci olmuşsun. Amacın yarışmalara katılıp şöhretli olmak mıydı?

Hayır, ‘MasterChef’te ceket giymek benim için bir eğitimdi ve diplomaydı. Ama yarışmada herkes eğitimli, seçmezlerse diye içimde bir şüphe vardı. ‘Yemekteyiz’e katılayım, orada yarışayım, en azından beni insanlar bir görsün dedim. Seda Sayan’ın sunduğu dönemdi, ona “Ben ‘MasterChef’e katılmak istiyorum bu yarışmaya bunun için katıldım” dedim. Bir de çocuğum var, bana ihtiyacı var, ‘MasterChef’ uzun bir süreç diye düşünüyordum.

Nasıl oldu da cesaret ettin?

Bir gün oğlum aile kurmak istediğini söyledi. Çok sevindim ve “Ben de kendim için bir şey yapacağım, ‘MasterChef’e gideceğim” dedim. “Senin eğitimin yok, şansın olmaz” dedi, “Olmasın, yemek yapıyorum ve seviyorum” dedim. ‘Yemekteyiz’in ikinci günüydü, telefonuma ‘MasterChef’in başvuru formu düştü. Doldurdum, şansımı denedim.

Restoranlarda genelde şefler erkek olur gibi bir algı hâkim. Sence neden?

Bu algıyı ailelerimize bağlıyorum. Tabii çok iyi erkek şefler var. Ama eminim ki bir o kadar da iyi kadın şef var. Zamanında bu işin okulu, eğitimi yoktu. Çocuk okumak istemiyorsa aile ya bir oto tamircisine, ya bir elektrikçiye, ya bir lokantaya götürüyordu. Erkek çocukları erken yaşta işe sokuyorlardı. Ama kız çocuğuna “Evde kal” diyorlar. Aslında kadınların en büyük şanssızlığı burada başlıyor. Bu yüzden erkek şefler çok. Ama mutfağı bana göre kadınlar daha iyi yönetiyor. Çünkü idareyi, masrafı biliyorlar.

Esra Tokelli Masterchef FinalELLERİ NASIL YANDI?

Şeker Bayramı arifesiydi. Annem mukabeleye gidiyordu. Babam da eve tüp alacaktı. Tüpçü “Tüp var ama takacak kimse yok. Sen takarsan vereyim” demiş. Babam takmaya çalışmış ama gaz kaçırıyormuş. O sırada mutfaktaymışım. Abim kucaklayıp içeri götürmüş ama tekrar mutfağa gitmişim. Babam tüpü denemek için kibriti çaktığı anda sızan gaz alev almış, ben alevlerin içinde kalmışım. O arada babamın camı açmasıyla da tüp patlamış. Ve ben cayır cayır yanmışım. Doktorlar “24 ya da 48 saat yaşar” demiş. 45 yaşımdayım, yaşıyorum ve hâlâ mutfaktayım. Mesela o olaydan sonra ellerim yapışmış, yıllarca açılmadı, 7 yaşına gelince ameliyatla açıldı. Yeri geldi, ellerimle ilgili de bir şey söylemek istiyorum.

Survivor All Star'da 3.dokunulmazlık hangi takımın oldu? Survivor All Star'da 3.dokunulmazlık hangi takımın oldu?

Ellerinle ilgili sosyal medyada yapılan yorumlardan mı bahsedeceksin?

Evet, önyargı çok kötü bir şey. Mesela yemek videosu çekiyorum, altına “Ne kadar çirkin ellerin var. Git ellerine bakım yaptır” yazıyorlar. Ellerimdeki izleri, yanıkları çirkin görüp böyle yorum yapıyorlar. Beni çok üzüyor. Ben bu ellerle hayatımı kazandım.