FAO'nun her ay yayımladığı Küresel Gıda Fiyat Endeksi'ne göre, tahıl, et ve süt ürünlerindeki fiyat yükselişleri, endeksin mayısta art arda üç aydır artmasına sebep oldu. Tahıl Fiyat Endeksi, Kuzey Amerika ve Ukrayna'daki hasat endişeleri nedeniyle mayısta bir önceki aya göre yüzde 6,3 artarken, yıllık bazda yüzde 8,2 düşüş gösterdi. En fazla artış ise buğday fiyatlarında kaydedildi.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise palm yağının küresel fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle aylık yüzde 2,4 geriledi, ancak yıllık bazda yüzde 7,7 artış gösterdi. Palm yağı fiyatları, Güneydoğu Asya'daki üretimin mevsimsel olarak artması ve zayıf küresel ithalat talebi nedeniyle mayısta art arda ikinci kez düştü.

En Uygun Market

Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya'da yeni hasat sezonunun iyi başlaması ve küresel arz görünümünün iyileşmesine katkıda bulunan elverişli hava koşullarının etkisiyle yüzde 7,5 geriledi.

Aynı dönemde FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, perakende ve gıda hizmetleri sektörlerinden gelen talep artışı, Batı Avrupa'da süt üretiminin tarihi seviyelerin altına düşebileceğine dair beklentiler ve Okyanusya'da mevsimsel olarak azalan süt üretimi nedeniyle aylık bazda yüzde 1,8, yıllık bazda ise yüzde 4,3 artış gösterdi.

Yabancı sermayeli şirketlere ek vergi geliyor Yabancı sermayeli şirketlere ek vergi geliyor

Et Fiyat Endeksi ise kümes hayvanları ve büyükbaş hayvan etlerinin uluslararası fiyatlarının düşmesiyle bir önceki aya göre yüzde 0,2 geriledi.

Editör: Elif Erbay