Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü'nün, bakımsız bırakıldığı gerekçesiyle Siverek'ten Ankara'ya taşıdığı köpekler nedeniyle gözaltına alınmasının ardından tutuklandığı bildirildi.

Gözaltılar ve Soruşturma

Buket Özgünlü, sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda, Siverek'teki barınaktan 35 köpek ve 3 yasaklı ırkı alıp Ankara'ya doğru yola çıktığını açıkladı. Özgünlü, köpeklerin hasta olduğunu ve kısırlaştırılmadığını belirterek, "Barınaktaki köpeklerin hepsi hasta. Hiçbiri kısır değil. Kısırlaştırmama nedenleri de kuduz varmış, 3-4 tane kuduz çıkmış. Bunlar da o nedenle kısırlaştırma yapamıyorlarmış" dedi.

Bu açıklamaların ardından sosyal medyada yayılan iddialar üzerine, Ankara Valiliği ve ilgili kurumlar harekete geçti. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Hastalık taşıyan köpeklerin ilimize getirildiğine dair iddialar ihbar kabul edilerek, tüm birimlerimiz teyakkuza geçirilmiştir. Bulundukları yer tespit edilen hayvanlar, veteriner hekimlerimizin gözetiminde karantinaya alınmıştır" denildi.

Yasal İşlemler Başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Buket Özgünlü ve dernek çalışanı M.S.D. gözaltına alındı. Savcılık sorgusunun ardından Buket Özgünlü, "Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma" ve "Hayvanları koruma kanununa muhalefet" suçlarından tutuklanırken, M.S.D. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ünlü Rus YouTuber Moto Tanya için yardım kampanyası Ünlü Rus YouTuber Moto Tanya için yardım kampanyası

Patiliköy'den Açıklama

Özgünlü'nün kurucusu olduğu Patiliköy Köpek Barınağı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Dün Şanlıurfa’dan Ankara'ya getirilen, testlerinde gençlik hastalığı olduğu öğrenilen canlar şu an büyükşehir barınağında karantinada. Kuduz söz konusu bile değil. Yarın detaylı bilgi aktarımı yapacağız" denildi.

Editör: Elif Erbay