Karaciğeri temizleyen mucize ikili! Karaciğeri temizleyen mucize ikili!

Geçtiğimiz dört yılda dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını, insanları evlerine kapatmış ve ekonomileri olumsuz etkilemiştir. Resmi verilere göre, salgında bugüne kadar 7 milyondan fazla kişi hayatını kaybetmiştir.

Salgının başlangıcı, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 17 Kasım 2019'da bir hastanenin acil servisine "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle başvuran ilk hastanın tespit edilmesiyle gerçekleşti. Hastalığın nedeni bilinmeyen bir virüs olduğu anlaşıldı ve DSÖ, 31 Aralık 2019'da bu durumu duyurarak dünyaya yeni bir solunum yolu hastalığı salgınıyla karşı karşıya olduklarını bildirdi. Daha sonra bu hastalığa COVID-19 adı verildi.

Salgın hızla dünya geneline yayıldı ve 30 Ocak 2020'de DSÖ, "küresel acil durum" ilan etti. Salgınla mücadele kapsamında birçok ülke, iş yerleri, okullar ve diğer halka açık yerlerde kapanmalar ve karantinalar uyguladı. DSÖ, salgının yayılmasını yavaşlatmak için halka açık yerlerde maske takılmasını ve hijyen önlemlerine dikkat edilmesini tavsiye etti.

Aşı çalışmaları hızla sonuçlandı ve 2020 yılının sonlarında ilk aşılar insanlara uygulanmaya başlandı. Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Özlem Türeci'nin liderliğinde geliştirilen BioNTech-Pfizer aşısı, dünyada tescillenen ilk COVID-19 aşısı oldu.

2022'nin ortalarından itibaren, salgına ilişkin tedbirler iyice gevşetilmeye başlandı ve vaka sayıları düşüş gösterdi. Ancak, salgının etkileri hala devam etmekte olup, dünya genelinde toplamda 774 milyon 771 bin vaka rapor edilmiş ve 7 milyon 35 bin kişi hayatını kaybetmiştir.