İleri vakaların bir kısmında kanserin başka organlara yayılması (metastaz) hayatı tehdit eden durumlar ortaya çıkarabiliyor. Yurt dışında yapılan çalışma sonucu meme ve bağırsak tümöründe kanserin yayılmasını hızlandıran "ZEB-1" adlı protein tespit edildi. Prof. Dr. Uğur Coşkun, meme kanseri tümörünün kemiğe daha sık metastaz yaptığını belirtirken, ZEB-1 proteinin meme kanseri hücrelerinin esnekliğini artırdığını ve kanserin yayılmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti. Coşkun, bu proteinin olmadığı kanser tümörlerinde, kanserin kemiğe yayılma olasılığının daha düşük olduğunu kaydetti. Kanserde erken teşhisin önemine vurgu yapan Coşkun, erken teşhisle birçok vakanın iyileşebileceğini söyledi.

"Proteinin Ortadan Kaldırılmasıyla Hastalık Tekrarlarının Daha Düşük Olacağı Saptandı"

Prof. Dr. Uğur Coşkun, yurt dışında yapılan bir çalışmada, bağırsak kanserinde de ZEB-1 adlı proteinin tespit edildiğini belirterek, "ZEB-1 proteini ortadan kaldırılırsa hastalığın tekrar etme olasılığının çok daha düşük olacağı saptanmış durumda. Meme ve bağırsak kanseri ile ilgili çalışmalar devam ediyor, ileride bu çalışmalarla ilgili geliştirilecek ilaçlar bize yol gösterebilir" dedi.

Gözleri kaşınıyorsa dikkat: Miyopi salgını Gözleri kaşınıyorsa dikkat: Miyopi salgını

Kanserin Yayılmasına Neden Olan Protein Hedefte Yeni Araştırma Başladı

Bağırsak kanserinde bulunan ZEB-1 proteininin, kanser hücrelerinin diğer organlara yayılmasını kolaylaştırdığını vurgulayan Coşkun, "Eğer bu protein mevcutsa, kanser hücreleri daha hızlı yayılma eğilimi gösterir. Bu protein, tümörün davranış özelliklerini belirler" şeklinde konuştu.