Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte güneşin etkisi artıyor. Bu dönemde güneşten korunma ihtiyacı ve güneş gözlüğü seçimi çok önemli hale geliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Ömer Faruk Tabar, kalitesiz gözlüklerin zararlarına dikkat çekiyor. Sahte güneş gözlüklerinin malzeme kalitesi ve içeriği bilinmediği için göz sağlığına ciddi zararlar verebileceğini belirtiyor. Katarakt genellikle 60'lı yaşlardan sonra ortaya çıksa da güneş gözlüğü kullanmayanlarda 40'lı yaşlarda da görülebiliyor.

Kalitesiz cam veya plastikten yapılmış ucuz gözlüklerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Tabar, göz sağlığını düşünerek estetik amaçlı gözlüklerin seçilmesi gerektiğini ifade ediyor. Uygun güneş gözlüğü seçiminin uzun vadede ciddi problemleri önleyebileceğini belirtiyor. Ozon tabakasının incelmesiyle ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü kullanmanın önemine değiniyor.

Bağırsak kanserini tetikliyor! Bir yudum bile içmeyin Bağırsak kanserini tetikliyor! Bir yudum bile içmeyin

Gözbebeğinin büyümesine neden olabilecek koyu renkli camların ultraviyole ışınlarını kesmediğini, aksine daha fazla zarar verebileceğini ifade eden Dr. Tabar, güneş gözlüğü kullanmayanların katarakt olma riski altında olduğunu belirtiyor. Özellikle uzun süre güneş ışığına maruz kalanların göz sağlığını korumak için güneş gözlüğü kullanmaları gerektiğini vurguluyor. Güneş gözlüklerinin göz sağlığını koruyucu bir araç olarak kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Editör: Elif Erbay