Uzun süredir gündemdeki yerini koruyan, uyuz vakalarındaki artış ile ilgili, önemli bir açıklama da İstanbul Aile Hekimleri Derneği’nden geldi.

“İLAÇ YAKLAŞIK 1000 TL VE SGK KARŞILAMIYOR”

NTV'ye açıklama yapan İstanbul Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Doktor Sercan Ahmet Uluç, şunları söyledi: “İstanbul için uyuz vakası görmediğimiz gün yok. Üstelik hastalık artık dirençli, hastalar uzun süre iyileşemiyor. Etkili olan ivermektin etken maddeli ilaç ise yaklaşık 1000 TL ve SGK karşılamıyor. Bebeklerde tedavi daha sıkıntı oluyor.  

UYUZ NEDİR? 

Tıp dilinde skabies olarak tanımlanan uyuz hastalığı, uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu bulaşıcı bir deri hastalığıdır. 0,3 ile 0,5 mm. boyutunda, gözle görülmesi pek mümkün olmayan akarın neden olduğu uyuz hastalığı, akarın cilde girmesi ile oluşur. Cildin üst katmanlarında tüneller açarak ilerleyen akar, yaklaşık 4 ile 8 hafta kadar yaşar. Ancak bu süre boyunca açtığı tünellere yumurta ve dışkı bırakır.

Arı zehri ile cilt bakımı Arı zehri ile cilt bakımı

UYUZ NASIL BULAŞIR?  

Uyuz genellikle hasta olan biriyle doğrudan ve uzun süreli yakın temas ile bulaşır. Kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla (aynı yatakta yatma, ele ele tutuşma gibi) bulaşabilir. Yatak takımı, giysi ve havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı uyuzun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırır. 

UYUZ BELİRTİLERİ KAÇ GÜNDE ORTAYA ÇIKAR?  

İlk defa uyuza yakalanan bir kişide belirtilerin başlaması 2-6 hafta kadar sürebilir. Ancak daha önce uyuza yakalanan bir kişide, belirtiler genellikle maruz kaldıktan 1-4 gün içinde ortaya çıkar. Hastalık belirtilerinin başlamadığı bu dönemlerde bile kişi uyuzu başkalarına bulaştırabilir.