Düzenleme, yeni yasama döneminde Meclis’e gelecek Düzenleme, yeni yasama döneminde Meclis’e gelecek

Uzun yıllar askerlik yaptıktan sonra emekli olan A.E., iş bulma umuduyla aile dostları olan holding sahibi T.K.'ye CV’sini dijital ortamda gönderdi. Bir süre sonra, T.K.'nin kayınbiraderi B.N. ile iş yapmaya başlayan A.E., alacak verecek meselesi nedeniyle B.N. hakkında dolandırıcılık iddiasıyla polise şikayette bulundu.

CV Delil Olarak Kullanıldı

B.N., emniyetin dosyasına A.E.’nin CV’sini delil olarak sundu. Amacı, A.E.’nin bu kadar başarılı ve eğitimli birisi olduğu için dolandırılamayacağını göstermekti. Ancak CV’sinin dosyada yer aldığını öğrenen A.E., kişisel bilgilerinin izinsiz paylaşılmasına öfkelendi ve T.K., eşi H.A. ve kayınbiraderi B.N. hakkında ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Yerel Mahkemeden Beraat, Bölge Adliye Mahkemesi'nden Bozma Kararı

Yapılan soruşturma sonucunda 3 şüpheli hakkında 2’şer yıldan 4’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Yerel mahkeme, sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Ancak A.E., avukatı Levent Karakoç aracılığıyla karara itiraz etti. Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM), yerel mahkemenin yasal ve yeterli olmayan gerekçelere dayalı olarak beraat kararı vermesinin yasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Yeniden Yargılama Başlıyor

Bölge Adliye Mahkemesi, CV’nin kişisel veri olduğunun tartışmasız olduğunu belirtti. Kararda, CV’nin içinde A.E.'nin fiziki özellikleri, fotoğrafı, telefon numarası, TC kimlik numarası, pasaport numarası, görev yerleri ile eğitim ve kişisel yaşantısına dair bilgilerin bulunduğu vurgulandı. CV’yi WhatsApp üzerinden birbirlerine gönderen ve emniyet dosyasına delil olarak sunan şüphelilerin beraat etmelerinin yasaya aykırı olduğu ifade edilerek, dosya yerel mahkemeye geri gönderildi.

Editör: Elif Erbay