Reisi'nin ölümünün hemen ardından, dini lider Ayetullah Ali Hamaney, anayasanın 131. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanlığı yetkilerini Muhammed Muhbir'e devretti. Dışişleri Bakanlığı görevine de Bakan Yardımcısı Ali Rıza Bakıri atandı. Reisi'nin yerine geçici olarak atanan Muhammed Muhbir, 2021 yılında Reisi'nin Cumhurbaşkanı olmasının ardından Birinci Yardımcılık görevine getirilmişti. 68 yaşındaki Muhbir, daha önce İran Düzenin Çıkarını Belirleme Konseyi üyeliği ve İmam Humeyni'nin Emirlerini Uygulama Kurumu Başkanlığı gibi önemli pozisyonlarda bulunmuştu.

Muhbir'in göreve gelmesi, İran'da siyasi dengeleri nasıl etkileyecek? Reisi, son dönemde Hamaney'in olası halefi olarak görülüyordu. Reisi'nin ölümü, Hamaney'in halefine dair spekülasyonları artırdı. Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney'in önünün açılacağı yorumları yapılmakta. Ancak Mücteba Hamaney'in kamu görevi tecrübesinin olmaması, onun dini liderlik makamına geçişinin meşruiyetini sorgulatıyor. Ayetullah Ali Hamaney'in bu makama Cumhurbaşkanlığı geçmişiyle gelmiş olması, benzer bir deneyimin gerekliliği konusunda tartışmaları da beraberinde getiriyor.

ABD Hazine Bakanlığı, Ocak 2021'de Muhbir'i yaptırım listesine almıştı. Bu yaptırımlar, Muhbir'in yönetiminde olan İmam Humeyni'nin Emirlerini Uygulama Merkezi'nin rejim muhaliflerine ait topraklara ve mülklere el koyduğu gerekçesiyle uygulanmıştı. Bu durum, Muhbir'in uluslararası alanda nasıl bir profil çizeceği konusunda da belirsizlik yaratıyor.

Yolcunun yemeğinden fare çıktı! Uçak acil iniş yaptı... Yolcunun yemeğinden fare çıktı! Uçak acil iniş yaptı...

Muhammed Muhbir, Cumhurbaşkanlığı yetkilerini devralmasının ardından Reisi'nin politikalarını sürdüreceğini açıkladı. Ancak İran'da Cumhurbaşkanlığı makamının ötesinde, temel siyasetin belirlenmesi dini liderin yetkisinde. Ayetullah Hamaney, kazanın ardından yaptığı açıklamada, "İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama meydana gelmeyecek" diyerek istikrar mesajı verdi.

Editör: Elif Erbay