Eğitim şirketi Education First (EF), her yıl İngilizce Yeterlilik Endeksi'nde (EPI) İngilizce konuşma konusunda en iyi ve en kötü ülkeleri sıralıyor.

2022 yılında EF'nin Standart İngilizce Testlerine katılan 2,2 milyon yetişkinin sonuçlarını analiz edilerek, her ülkeye 800 puan üzerinden bir sıralama veriliyor.

2022'de olduğu gibi, Hollanda 647 puanla bir kez daha en üst sırada yer aldı ve hem Avrupa'da hem de küresel olarak 113 ülke arasında ikinci dil olarak en iyi İngilizce becerisine sahip oldu.

'Çok yüksek yeterliliğe' sahip ülkeler arasında Avusturya 616 puanla dünya genelinde 3. sırada yer aldı.

İskandinav ülkeleri Danimarka, Norveç ve İsveç sonraki üç sırayı paylaşırken, onları Belçika, Portekiz, Almanya, Hırvatistan ve Yunanistan takip etti.

İngilizce'de 'yüksek yeterliliğe' sahip Avrupa ülkeleri arasında Polonya da bulunuyor. Polonya dünya genelinde 13'üncü sırada yer buldu.

Finlandiya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Slovakya, Litvanya, Lüksemburg, Estonya, Sırbistan, Çekya ve İsviçre 30'uncu sırada yer aldı.

Fransa, dünya genelinde 31'inci sırada 'yüksek yeterlilik' kategorisinde yer aldığı 2021 yılına göre geriledi.

Anlaşılmakta gerçekten zorlanabileceğiniz yerler arasında her ikisi de 'düşük yeterlilik' kategorisinde yer alan Türkiye (66.) ve Azerbaycan (83.) bulunuyor

Ayrıca, COVID-19 salgını sırasında eğitimin kesintiye uğraması nedeniyle 2020'den bu yana 18-20 yaş arası gençler arasında İngilizce yeterliliğinin küresel olarak düştüğü tespit edildi.