Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan faciada, siyanürlü liç yığınının altında kalan 9 işçiye henüz ulaşılamadı. Madenin işletmecisi Anagold Madencilik ve onun üst şirketi SSR Mining, güvenlik önlemlerinin mevzuata uygun olduğunu iddia etti. Ancak, ABD'deki SSR Mining yatırımcıları, bu açıklamaların yanıltıcı olduğunu iddia ederek şirket, yönetim kurulu başkanı Rodney P. Antal ve dönemin mali işler müdürü Alison White'a "Menkul kıymetler dolandırıcılığı" suçlamasıyla toplu dava açtı. Bu dava kapsamında, SSR Mining'den hisse satın alan kişilerin, toplu davaya katılmak için hukuk firmalarıyla iletişime geçmesi istendi. SSR Mining yetkilisi ise konuyla ilgili "Devam eden hukuki süreçler hakkında yorum yapmıyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

SSR Mining şirketinin piyasa değerindeki düşüş ve yatırımcıların zarar iddialarıyla ilgili olarak Colorado Bölge Mahkemesi'nde görülecek dava öncesinde şirkete yöneltilen suçlamalar, güvenlik konusundaki önlemlerin yetersiz olduğunu, güvenli olmayan madencilik uygulamalarına girişildiğini ve güvenlik konusunda yanlış bilgi verildiğini iddia ediyor. Savunma (SSR Mining) ise Çöpler madenindeki güvenlik konusundaki kararlılığını ve alınan önlemlerin etkinliğini abarttığı, madende güvenli olmayan uygulamalara giriştiği iddialarını reddediyor.

Komşu ülkelerden İran’a destek mesajı Komşu ülkelerden İran’a destek mesajı

Öte yandan, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, Anagold Madencilik Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci'nin "kusursuz" olduğu belirtiliyor. Raporda, Anagold Madencilik Anonim Şirketi, SSR Mining Yetkilisi Jain Ronald Guille ve olay sırasında ABD'de bulunan ve hala Türkiye'ye dönmeyen Operasyon Direktörü Kenan Özdemir'in "asli kusurlu" olduğu tespit edilmişti.