Bu yasaya göre, köpek sahipleri evcil hayvanlarını DNA testine tabi tutmak zorunda kalacaklar. Yeni düzenleme ile, köpek dışkısını temizlememek suçlamasıyla yakalanan köpek sahiplerine para cezası uygulanacak.

Bolzano şehrindeki veterinerlik departmanı müdürü Paolo Zambotto, hayvan sahiplerini ağır para cezalarının beklediğini belirtti. Yasa, köpek sahiplerinin evcil hayvanlarını DNA testine tabi tutmalarını ve bu test sonuçlarını bir veri tabanına kaydetmelerini zorunlu kılıyor. Polis, test sonuçlarına dayanarak köpek sahiplerini tespit edecek ve para cezaları uygulayacak. Cezalar 292 ila 1,048 euro arasında değişecek.

Rusya'dan 'Youtube' kararı Rusya'dan 'Youtube' kararı

Yasa, geçtiğimiz yıl Aralık ayında kabul edilmiş ve bu ay itibariyle yürürlüğe girmişti. Ancak yasanın yürürlüğe girmesinden önce tahmini 45,000 evcil köpeğin DNA testine tabi tutulması gerekiyordu, ancak sadece 5,000 köpek sahibi bu yükümlülüğe uymuş durumda.

Bolzano veterinerlik departmanı müdürü Paolo Zambotto, DNA testlerinin Mart ayı sonundan itibaren zorunlu olacağını ve kayıt yaptırmayan hayvan sahiplerine ağır para cezalarının uygulanacağını belirtti. Ayrıca, veri tabanının sadece köpek dışkısı sorununu değil, aynı zamanda trafik kazalarında ölen ya da diğer hayvanlara veya insanlara saldıran köpekleri tespit etmek için de kullanılacağı ifade edildi.

Yasa değişikliğine karşı çıkan hayvan dernekleri 31 Aralık tarihinden önce imza kampanyaları düzenlemiş olsa da, bu çabalar sonuçsuz kaldı. Eyaletin veterinerler birliği de uygulamaya itiraz etti ve kararnamenin amacının hizmet etmediğini belirtti.

Editör: Elif Erbay