Ticaret Bakanlığı, motosiklet ticaretinde yaşanan spekülatif fiyat artışlarına karşı önlem almak amacıyla "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" üzerinde değişiklik yaparak yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Yapılan açıklamada, otomotiv sektöründeki tüketici mağduriyetini önlemek ve adil, rekabetçi bir piyasa yapısı oluşturmak amacıyla bir dizi düzenlemenin uygulandığı vurgulandı.

Bu kapsamda motosiklet piyasasındaki spekülatif fiyat artışlarına yönelik denetim faaliyetlerinin yoğunlaştırıldığı belirtilen açıklamada, stokçuluk yapıldığı iddiasıyla 4 işletmeye toplamda 18 milyon lira idari para cezası uygulandığı ifade edildi. Ayrıca, tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyatla pazarlama yasağına uymayan 34 işletmeye de toplamda 3 milyon lira idari para cezası verildiği aktarıldı.

Yönetmelik değişikliği ile 1 Temmuz 2024 tarihinden önce, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen motosikletlerin pazarlama ve satışına kısıtlama getirildiği belirtilen açıklamada, bu düzenlemenin spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi amacını taşıdığı ifade edildi. Ayrıca, ticaret il müdürlükleri ve bakanlık müfettişleri tarafından yoğun denetim faaliyetlerinin sürdürüleceği ve piyasa dengesinin korunması için gerekli tedbirlerin alınacağı belirtildi.