Bu cihazların performansı; kullanım, fiyat, dayanıklılık, kapasite ve ses alanlarında değerlendirilir. HDD ve SSD farkı genellikle en çok merak edilen konulardan birisidir.

HDD ve SSD nedir sorusununa gelecek olursak; hard disk, hayatımızda uzun zamandır var olan bir elektronik cihazdır. Hemen hemen tüm eski bilgisayarlar'da hard disk bulunmaktadır. Hard diskten sonra ise geliştirilmiş bir sistem olarak SSD diskler bilgisayarlara giriş yapmıştır. SSD diskler performans açısından çok daha üstün konumda oldukları için HDD ve SSD arasındaki fark oldukça fazladır. Ayrıca bu farklardan birisi de HDD ve SSD hız farkıdır. Peki, HDD ve SSD özellikleri nelerdir, HDD ve SSD aynı anda kullanılabilir mi? Bu yazımızda, HDD SSD farkları ve HDD ve SSD hız farkı gibi konuları ele alacağız.
 

Hdd

HDD Nedir ve Ne işe Yarar?

Bilgisayarınızı etkili bir şekilde kullanabilmeniz için çeşitli programlar yüklemeniz gerekir. HDD, bir çeşit depolama cihazıdır ve bilgileri depolamak için kullanılır. HDD, bilgisayar depolama birimi olan hard diskin kısaltmasıdır. Hard disk, dönen mil üzerinde bulunan parçalardan oluşmaktadır. Bilgisayara kaydedilen veriler ise aslında disk üzerindeki manyetik plakalara kaydolur.

HDD, iki veya daha çok plakanın üst üste dizilmesiyle oluşmaktadır. Bu plakalar, verilerin yazıldığı alanlarda yer alır. Hard disk, bir yandan bu plakaların alt ve üst yüzeylerine verileri kaydeder diğer yandan ise bir kafa ile bu verileri okur. HDD üzerinde sector adı verilen parçalar da bulunmaktadır. Sector ise bilginin saklandığı en küçük birim olarak tanımlanır.

SSD Nedir ve Ne İşe Yarar?

SSD, Solid State Drive kelimesinin kısaltmasıdır. SSD, dilimize “Katı Hal Sürücüsü” olarak çevrilmiştir. SSD’nin hareket edebilecek biçimde tasarlanması en önemli özelliğidir.

SSD üzerinde mekanik parçalar bulunmaz ve SSD diskler, bellek yongaları ile dahili devrelerden oluşur. Bu diskler hard disklerdeki gibi kafa mekanizmasına sahip olmadığı için çok daha sağlam ve uzun ömürlü olur. Bu özelliği ile çok fazla tercih edilen SSD diskler, masaüstü ya da dizüstü bilgisayar donanımlarının vazgeçilmezidir. Ayrıca yüksek okuma ve yazma hızına sahip olan SSD diskler, hdd'ye göre çok daha hızlıdır.

Ssd

HDD ve SSD Arasındaki Farklar

Kimsenin bilmediği 5 gizli Tesla özelliği! Kimsenin bilmediği 5 gizli Tesla özelliği!

• HDD diskler, veri depolama işlemi için dönen diskler kullanır. SSD diskler ise hareketli bir mekanizmaya sahip değildir. Bu nedenle SSD diskler USB bellek cihazlarına benzer.
• HDD ve SSD karşılaştırma söz konusu olduğunda SSD diskler, HDD disklere göre daha hızlıdır. HDD diske sahip olan bir bilgisayar, SSD diske göre daha yavaş çalışmaktadır.
• SSD disklerden veri kurtarmak HDD disklere göre daha zordur.
• SSD disklerin kapasitesi bellidir ve kapasitesi kadar veri işler. Kısacası SSD diskler optimum kapasiteye geldiklerinde kullanılamazlar.
• HDD diskler farklı parçalardan oluştuğu için hassastır. Bunun yanı sıra SSD diskler oynar parçaya sahip değildir ve sarsıntılara karşı daha dayanıklıdır.