Bugün Mısır ve İsrail'i ziyaret edecek olan Bakan Blinken, savaşın Lübnan'a yayılmasını önlemek için yetkililerle temaslarda bulunacak. Hamas'ın yurtdışından sorumlu yetkilisi Ebu Zuhri “Amerikan yönetimini Gazze'deki savaşı durdurması için işgal güçlerine baskı yapmaya çağırıyoruz ve Hamas hareketi, Gazze'deki savaşın sona ermesini sağlayacak her türlü girişime olumlu yaklaşmaya hazırdır" dedi.

Blinken'in bu haftaki bölge turu Ürdün ve Katar'ı da içeriyor. Bu, Hamas üyelerinin 7 Ekim'de İsrail'e sürpriz bir saldırı başlatmasının ardından Blinken'in bölgeye yapacağı sekizinci tur olacak.

ABD tarafından açıklanan programa göre Blinken, bugün İsrail'e gitmeden önce Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşecek ve ardından Tel Aviv'de Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant ile bir araya gelecek.

Geçtiğimiz ay İsrail, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah geçişi de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nin Akdeniz kıyısına kadar olan tüm kara sınırının kontrolünü ele geçirdi ve Refah'taki birçok mahalleye baskın düzenleyerek yaklaşık bir milyon kişinin yerinden edilmesine neden oldu.

Kamu kurumları aşırı sıcaklar nedeniyle tatil edildi Kamu kurumları aşırı sıcaklar nedeniyle tatil edildi

Blinken'in turu, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta düşmanlıkların durdurulması, Filistinli mahkumlar karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını içeren üç aşamalı bir ateşkes teklifinin genel hatlarını sunmasının ardından geldi.

İsrail'in paylaştığı verilere göre Hamas'ın saldırısı bin 200 kişinin ölümü ve yaklaşık 250 kişinin rehin alınmasıyla sonuçlandı. 

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 5 saldırıda 40 kişinin hayatını kaybettiğini, 218 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 37 bin 124'e yükselirken, yaralı sayısı ise 84 bin 712'ye yükseldi.

Editör: Haber Merkezi