ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nin verilerine göre, şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtınanın muhtemelen günün ilerleyen saatlerinde başlayıp hafta sonu boyunca devam etmesi bekleniyor. Ancak Kuzey yarım kürede etkilerinin ne zaman başlayacağı henüz net değil.

NOAA'nın açıklamasına göre, bu fırtına uydu iletişimlerini ve güç sistemlerini etkileyebilir. Alabama ve Kuzey California'da kutup ışıklarının görülme olasılığı var. Bilim insanları, Güneş'teki şiddetli jeomanyetik fırtınaların nadir olduğunu ve son olarak 2005'te meydana geldiğini hatırlattılar.

Fırtınanın kaynağının "Bölge 3664" adlı büyük ve karmaşık bir güneş lekesi olduğu belirlendi. Dünya'nın 16 katı büyüklüğünde olan bu leke, şu anda Güneş'te bulunuyor.

Sıcaklarda telefonları şarjda bırakmayın! Sıcaklarda telefonları şarjda bırakmayın!

NOAA'nın uyarısına göre, fırtınanın yaygın voltaj kontrol sorunlarına yol açabileceği, uyduların yörüngelerinde sürtünme ve yönlendirme sorunlarına neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar yaşanabilir, hatta bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği öngörülüyor.

Editör: Elif Erbay