Journal of Investigative Dermatology'de yayınlanan çalışma, insanların bronzlaşmasının vücudun kendisini en yaygın olarak güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalmaktan korumaya çalışma şekliyle ilgisi olduğunu söylüyor.  

İlk etapta bazı insanlar için cildin bronzlaşmasına neden olan bu UV radyasyonudur. Birçok kişi bronzlaşmış görünümü arzu etse de, aslında cildin hasar gördüğünün ve kendini onarmaya çalıştığının bir işaretidir.

Çalışmanın yazarlarından biri olan Nadav Elkoshi, bir haber bülteninde, "Cildi tehlikeli UV radyasyonuna maruz kalmaktan korumak için tasarlanmış iki mekanizmamız var. Birinci mekanizma, radyasyondan zarar gören cilt hücrelerindeki DNA'yı onarırken, ikinci mekanizma, cildi gelecekte radyasyona maruz kalmaktan korumak için koyulaştıran melanin üretimini artırmayı içerir" dedi.

Elkoshi, vücut güneşe maruz kaldığında bronzlaşma olayının hemen gerçekleşmemesinin nedeninin "DNA'mızı onaran mekanizmanın hücredeki diğer tüm sistemlerden öncelikli olması ve pigmentasyon mekanizmasını geçici olarak engellemesi" olduğunu açıkladı.

"Hücreler ancak genetik bilgiyi ellerinden gelen en iyi şekilde onardıktan sonra artan melanini üretmeye başlarlar" dedi.

Bronzlaşmanın , güneş yanığına kıyasla vücudunuzun güneşe maruz kalmaya tepki vermesi için daha güvenli bir yol olduğuna dair bir yanılgı olduğunu söyleyen New York City'deki Schweiger Dermatology Group'ta dermatolog olan Dr. David J. Goldberg, bu çalışmanın "bronzlaşmanın sağlıklı bir tepki olmadığını yalnızca DNA cilt hücrelerimize zarar verdikten sonra ortaya çıktığını" açıkça ortaya koyduğunu söylüyor.

Uzmanı uyarıyor: 'Griple alerjiyi karıştırmayın' Uzmanı uyarıyor: 'Griple alerjiyi karıştırmayın'

Goldberg, çalışmanın onlarca yıldır güneşe maruz kalma konusunda varsaydığımız şeyi kanıtladığını ifade ediyor ve ekliyor: "Ciltte DNA hasarı ultraviyole maruziyetinden kaynaklanır. Bu DNA hasarı, hem cilt kanserine hem de kırışıklıklara yol açan şeydir. Bunu, vücutta kansere yol açan çeşitli toksinlerin vücudumuzdaki hücrelere verdiği DNA hasarına benzer bir şey olarak düşünün."

Weill Cornell Tıp Merkezi'nde klinik dermatoloji profesörü olan Dr. Shari Lipner, "Bu çalışma, UV maruziyetinin DNA hasarına neden olduğunu ve bronzlaşmanın koruyucu bir mekanizma olduğunu gösteren önceki verileri güçlendiriyor" diyor .

NEDEN ÖNEMLİ?

Çalışma, DNA hasarının kanıtı olarak sadece güneş yanığını değil, bronzlaşmayı düşünmenin önemli olduğunu göstermektedir. Lipner, bu DNA hasarının "bizi melanom dışı ve melanom cilt kanserleri oluşturmaya daha yatkın hale getirdiğini" söylüyor. Genel olarak, "güneşe maruz kalma ve bronzlaşma cilt yaşlanması ve cilt kanseri riskini artırır" diyor.

Uzmanlar, güneş kremini dışarı çıkmadan önce kullanmanın ve her iki saatte bir yeniden uygulamanın cildi güneşten korumanın iyi bir yolu olduğu konusunda hemfikir. Güneş kremine ek olarak, uzun kollu, pişik önleyici veya yerleşik UV koruması olan diğer giysiler gibi koruyucu giysiler de giyebilirsiniz.

Ek olarak Lipner, "ayda bir kendi kendine cilt kontrolü yapmanın ve ciltte yeni veya değişen lekeler için kurul onaylı bir dermatoloğa görünmenin" önemli olduğunu belirtiyor. Bu sayede cilt kanseri gibi güneşten kaynaklanan herhangi bir hasar varsa hemen bir doktor tarafından ele alınabilir.