Mart ayının ilk günlerinde, İzlanda ve Norveç sakinleri gökyüzünde alışılmadık bir sarmal benzeri görüntüyle karşılaştılar. Bu sarmal, oldukça büyük ve parlak olup kuzey ışıklarını bile gölgede bırakacak kadar etkileyiciydi. Olağanüstü olay yaklaşık on dakika sürdü.

Donanımhaber'in yabancı kaynaklardan aktardığı bilgilere göre, bazı gözlemciler bu parlayan spirali fotoğraflamayı başardılar ve gökbilimciler kısa sürede kaynağının ne olduğunu belirlediler. Bu şekil, SpaceX'in Falcon 9 roketinden atılan donmuş yakıtın aydınlanmış bulutsu bir görüntüsüydü.

4 Mart'ta Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir roket, çeşitli müşteriler için 53 küçük uyduyu yörüngeye taşıdı. Roketin ikinci kademesi çalıştığında yörüngeden çıkmaya başladı ve Barents Denizi üzerinde atmosferde yanarak dönen kademe itici yakıtı fırlattı. Bu manevra, donmuş kristallerin güneş ışığını yansıtmasıyla bir bulut oluşturdu.

Almanya teknoloji casuslarını tutukladı! Almanya teknoloji casuslarını tutukladı!

Bu, Falcon 9 roketi tarafından yaratılan ilk ışık spirali değil. Daha önce Alaska ve Hawaii üzerinde benzer fenomenler gözlemlenmişti. Ancak, bu tür olayların meydana gelmesini tahmin etmek oldukça zor. Her roket fırlatılışında böyle bir gösteri olmayacağı belirtiliyor. Bu tür bir olayın gerçekleşebilmesi için birkaç faktörün aynı anda bir araya gelmesi gerekiyor: Günün saati, roketin Dünya ve Güneş'e göre konumu ve yakıtı bırakan ikinci kademenin yönü ve dönüş hızı gibi.